Jumaat, Mei 23, 2008

don't judge people the way we see them

Bismillah.

Ade sorang ni ckp kat aku "dia tu rajin turun surau, tapi pakai seluar pendek". Kebetulan orang yg pakai suar pendek..well..bukanla pendek macam selu*ar d*alam. Tapi pendek tu kire ternampak lutut sket la kan...kebetulannya adalah orang arab. Orang sudan la. Sudan ni apply Mazhab Maliki.

And so..

dalam mazhab maliki, paha bukan aurat utk lelaki. Tapi kalo kita ni nampak pelik la kan? "uih..tayang paha?! aurat2!!". Pendek kata..fahamilah orang itu dahulu..sblm kita buat judgement yg memburuk sangkakan kita pada dia. Sblm kita tahu hal sebenar, sebaiknye kita tanye dahulu dan bukan buat assumption sesuka hati kita seolah2 kita je yg hebat dan power..tapi orang lain tak bagus.

Kadang2 kita miss-judge dan akhirnya membuahkan perasaan yg buruk tehadap sesama Muslim. Bad2. Not suppose to have in every Muslim's heart.

oh..by the way..the guy yg judge the Sudan guy tu "bukak aurat" tuh..dia agak kurang rajinla utk turun berjama'ah. Heh. That i can say lebih buruk kot dari menunjukkan lutut yang mane hukumnya ade khilaf. I dun think solat berjama'ah nih, ade mazhab kata "takyah buat pn takpe". Rasulullah sendiri pun nak bakar rumah orang yg tak turun berjaama'ah? Heh..i'm not judging the guy eh..i know the guy really well n i'm brave enough to say this.

Sorrylah kalo ayat belit2. Pengajarannya, jgn kita pandang rendah/buruk sangka pada orang yg kita tak tahu dan tak selidik dahulu tentang dia.

Wassalam~

4 komentar:

D i a n a 8:25 PTG  

setuju!!!!!!!!

Tanpa Nama 9:43 PG  

"...melihat org dr jauh, baik selidik dulu...jgn cuba nk mengata org tak berdosa...bersangka buruk jgn sesekali, mengumpat, mengata @ hasad dengki..."

hehe..betul2...dlm islam mengajar kita utk berbaik sangka sesama manusia...

QAYYIM HAFIDZI 7:42 PTG  

betul2! nak tanya pendapat macam mana pulak kita nilai bdk2 smi yg pakai shorts nih?

sebab die khilaf bab aurat kat lutut tuh, elok ke kita tegor? or lebih aula untuk kita biarkan, and..ntah la..nk buat ape ana tak tau~

HambaAllah Yang Memakmurkan 9:33 PG  

hehe. Sebaiknye kita tanya, "anta ni ikut mazhab mana?" Haha. Takpun tanye dia, "er..Rasulullah ajar anda berpakaian begini kah?". Kalo dia leh kuarkan hadith SAHIH kata "ya". Then biakanlah. Tapi kalo takleh..haha. There must be something wrong there.

Actually nak beramal dengan suatu pandangan lain, kita sendiri kene tahu la hujahnye, hadithnya, reasonnya, etc2, baru lah boleh pegang ngan pndapat tuh. Hoho. Ni dah masuk bab talfiq nih. Ana pun tak khatam lagi baca buku tuh.

Nway, ade yg lebih arif mungkin leh komen?

Tapi basically tgk reason kot nape dia pakai. Kalo just for the sake utk tnjuk kepala lutut pada orang...then i guess xdpt pahala la kut kan? But it takes time la kalo orang tu tak reti nak terima nasihat kita dgn cara melawak. Haha. Buat cara len plak..

T.care Qayyim =) (ana rasa cam anta lagi tahu dari ana je jawapannye? hihi)

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP