Isnin, Mei 17, 2010

Umrah Part 2 (Makkah)

Bismillah.

Sambung kembali setelah lama menyepi. Mintak maaf lambat.

Kami bertolak dari madinah sekitar pagi. Sampai di miqat utk berniat ihram sekitar hampir waktu zohor.

Di masjid tempat bermiqat (zulhulaifah/bi'ir ali).
Sini memang ramai skali orang bermiqat & alhamdulillah tempatnya selesa la jugak. Semua yg dari madinah akan bermiqat di sini. Jarak antara miqat ini dengan makkah sekitar 425km. Jadi memang kami sampai ke makkah dalam jam 11.50mlm camtu lebih kurang.

Sampai di makkah tu terus ke hotel di makkah. Masuk2 bilik, letak barang then berkumpul kat lobby balik utk nk buat umrah.

Maka kami telah memulakan umrah pada tengah malam di masjidil haram. Masa nak ke pintu depan masjidil haram tu, perasaannya susah nak digambarkan. 10 tahun tak datang kan. Lain mcm jadinya. Gambar tak diambil lagi sebab tak biasa dengan masjidil haram. So masa umrah kali pertama ni memang buat dengan teliti dan bersungguh2. ^__^

Lebih kurang jam 2pg selesai umrah. Lepastu balik ke hotel, lepak2 & tunggu subuh pertama di masjidil haraam.

Ni gambar daripada pintu belakang hotel kami. Hotel kami ni rasanya antara hotel yang bukan mewah2 & paling hampir dgn masjidil haram. Alhamdulillah bersyukur sangat.
Jalan yg anda nampak di atas yg penuh ngan bas tu memang kat kawasan ni stesen bas SAPTCO. Atas bas biru & putih tu anda nampak kan bangunan yg ade tingkap rupa2 kayu sket tuh..itu adalah hotel Hilton Makkah.

Masjidil haram..tu menara putih atas bas biru tuh. Sangat dekat masjidnya. So kami kadang2 balik hotel la kalau selang antara waktu solat (depends on jadual). Biasanya kalau orang yg duduk hotel jauh dari masjid akan stay masjid lelama sket sbb nak ulang alik tu satu hal.


Inilah gambar Kaabah di waktu tengah hari. Waktu tengah hari adalah waktu yg paling sikit orang bertawaf walaupun tetap ada.

Ni pun waktu tengah hari jugak. Diambil dari sudut yg lain. Waktu ni memang gi round masjidil haraam tu tengok kaabah & ambil angle yg best2. Ni angle hajar aswad kalau nampak ramai orang sket.

Zoom in sket kat sudut hajar aswad. Anda nampak mcm ada corak2 ke bawah tu, itulah nak menandakan ia bucu hajar aswad. Ini bucu yang semua orang akan mulakan tawaf dan setiap kali sampai ke bucu ini, semua akan angkat tangan melambai & sebut "Bismillah Allahuakbar"


Front door hotel kami di makkah. Hotel ni dinamakan Qasr Faisal atau Istana Faisal. Memang istana la jugak..1 malam tidur 300 riyal. Haih~..tapi rasanya lagi murah la dari Hilton & Zam-Zam Tower tu.


Pemandangan Kaabah selepas waktu asar. Waktu asar ni adalah bile matahari telah condong banyak. Jadi ada 1 sudut tu akan redup. 1 lagi, panas. So kena pandai cari port la waktu asar ni kalau nak duduk kat atas lantai yang boleh nampak kaabah

Yang kuning macam pintu tu adalah penanda2 pintu utk keluar dari masjidil haraam. So yg kuning ini adalah Bab Malik Fahd. Pintu yg kami akan gunakan untuk keluar masuk masjidil haraam sbb pintu ni mngadap ke arah hotel kami. Ia juga sebagai memudahkan semua orang utk kenal pintu2 yg ada dan mana arah mereka datang.

Bangunan2 gah sebelah masjidil haraam. Yang bawah belah kanan tu Hilton Makkah. Rasanya 10 tahun dulu kitaorg datang, ade bangunan tu je. Skarang dah ade Zam Zam Tower yg disebelah kiri tuh dan tengah bina lagi tower tengah. Hem...semakin tinggi2 bangunan dekat makkah nih.

Lagi pemandangan Hotel Hilton Makkah. Bawah hotel tuh banyak kedai. Macam2 ada. Nanti akan dikongsikan gambar2 cth kedai dalam hilton tuh.


Kereta apa la tuh kan. Heh. Polis guna kereta Camry di makkah nih. Nampak belakang bonet kete tu macam ada 2 palang hitam? Itu adalah speaker. Depan belakang ada speaker tu rasanya. Digunakan oleh polis utk jerit2 dalam kete & halau kereta2 yg parking kat tempat yg takleh parking. Kelakar. Setiap pagi akan dengar bunyi polis ni dan akan menjerit2 dalam bahasa arab entah ape dia cakap tak jelas dari bilik hotel.


Ni pula gambar antara maghrib & isya' di aras 1. Selepas maghrib hari ke-2 tu decide nak naik ke atas nk test la ada apa kat aras 1 nih. Ada 1 sudut tuh banyak kelas2 dibuat antara maghrib & isya' ni. Rasanya kelas hafalan la. Semua umur ada. Dari yg kecik2..sampai ke dewasan. Tengok jela kanak2 kecik tuh..

Lagi gambar kelas2 yg dibuat di aras 1 masjidil haram.

Pemandangan tawaf dari aras 1. Waktu antara maghrib & isya' ni memang ramai sgt orang. Al-maklumlah waktu zuhr tu panas tak ingat. Jadi waktu malam2 ni adalah waktu yg nyaman & best utk tawaf. Pemandangan ini memang ramai yg suka tangkap gambar. Kalau kita dari bawah, biasanya akan nampak flash2 yg diambil dari atas.


Gambar ini diambil betul2 selepas dah tamat lantai masjidil haram. Suasana lepas isya' bila semua orang pulang ke tempat masing2. Bangunan hotel yg tak jauh dari masjid tuh.


Di makkah pun diadakan ziarah. Jadi ada beberapa gambar hasil ziarah telah diambil tapi tak ikut turutan ziarah. Gambar kat atas ini adalah tempat jamrah atau melempar semasa musim haji. Sekarang dah 5 tingkat. Gambar ni diambil dari dalam bas. Boleh nampak 2 je jamrah. Ada 1 lagi jamrah belah kanan gambar ni tak diambil.

Bawah2 yg khemah putih tu adalah khemah2 para jemaah haji di musim haji.

Gambar pemandangan dari bawah jabal rahmah. Inilah tempat pertemuan Nabi Adam & Hawa serta tempat wukufnya para jemaah haji. Tapi nampak tak signboard hijau biru belah kanan gambar yg bawah tuh, dia tulis "atas bukit bukanlah kawasan wuquf". Orang kata daki bukit ni boleh doa utk cari jodoh. Entahla.

Ini adalah attempt utk naik ke jabal rahmah. Tapi hanya berjaya sampai sini je. Time ni naik dengan ummi. I said to ummi "takyahlah naik sampai atas..tak sempat kang nak turun balik on time". Memang teramat sesak bile sampai kat atas. Dengan orang dok tolak2 suke hati. Lepastu pulak peminta2 sedekah jenis baring atas tangga nak ke atas tu sambil buat dunno je nk mintak sedekah. Makin sesak la jadinya..

Sempat ambil gambar track monorail dari dalam bas. Sedang dalam pembinaan.

Jabal Thur. Ambik dari bas jugak. Orang2 yg halus mmg takleh dilihat kot dari gambar ni. Tapi memang tinggi betul la gunung nih. Ade orang daki macam beras tu (sbb pakai putih kut..tu jd cam beras). Jabal Thur adalah lokasi di mana Rasulullah & Abu Bakr bersembunyi sebelum berhijrah. Kitaorg tak turun & tak daki sebab masa tak mengizinkan. Tapi ustaz cerita kat sini memang power. Dia kata "anda bayangkan bagaimana kesungguhan Rasulullah, Abu Bakr malah anak2 Abu Bakr yg sebaya anda (terkena pada batang hidung la tuh) ..yg perempuannya lagi mengandung (Asma' Abu Bakr) sanggup mendaki gunung ini utk membela islam". Kata ustaz, nak naik lebih kurang 1 jam stengah ke? tak igat plak. Turun lagi lama.


Ni yang saya sebutkan kedai2 kat bawah Hilton tuh. Sini ada Tazzaa yg dulu pernah ada kat Malaysia tapi dah tutup (tak laku kot?). Sape yg pernah makan Tazza dulu akan perasan la nih. Cuma menu2 kat sini tak sama mcm kat Malaysia la sebab sesuai utk orang arab kan. Adela nasi2 mandy, nasi makhloba, etc2. Kat arab saudi ni, ade section utk perempuan order makanan lain dari lelaki.

Cinnabon pn ade. Tapi tak pnah beli la kat sini. Jugak ade female section to order.


Tengokla dioarg eja Baskin Robins & Body Shop dalam bhs arab tuh. Haih..
Ni antara kedai2 yg mungkin rakyat malaysia familiar la. Kedai2 lain yg ada dalam Hilton ni antaranya Supermarket Bin Dawood yg femes sgt kat arab saudi nih. Lepastu ade la kedai2 mcm shopping complex kat tempat kita la. Cuma banyak kedai jual baju arab, kedai jual sejadah, jual minyak wangi a.k.a oud, kedai jual kaset2 agama & quraan.

Saja nak amik gambar bekas air zamzam & kaabah. Air zamzam kat makkah ni kebanyakkannya dah bekas besi beroda yg mudah alih.


Kalau anda lihat pemandangan ini di makkah, jgn risau. Dia ada autoriti buat begitu daripada polis. Kopak kereta orang utk disorong. Kat malaysia stakat ni ade nampak haritu DBKL nak sorong kereta yg parking tak tentu arah. Tapi tak sempat plak nampak diaorg kopak kereta tu ke tak. Em. Pengajaran, jangan main parking sesuke hati, especially depan papan tanda yg tulis "dilarang berhenti & menunggu sama sekali!"


Seterusnya, masa on the way ke Hudaibiyyah (utk bermiqat), kita akan lalu padang yang ada ternak unta. So bas diberhentikan di sebuah ladang yg ada unta ni dan penunjung dibenarkan utk beramah mesra dengan unta..atau boleh merasai susu unta yg diperah. Tapi kalau nak fresh diperah, 15 riyal. Kalau beli yg dah siap dalam botol, 5 riyal. Saya tak beli. Entah kenapa. Sebab fikir kalau dpt free takpela gak..heh..

Tuan ternak unta tu pn ada ternak kambing..

Adik-adik yg dalam rombongan sama sedang beramah mesra dengan enche unta..nice camel..nice camel..

Serpihan yg dilihat ini adalah masjid hudaibiah dahulu yg sudah runtuh. Sini adalah tempat di mana perjanjian hudaibiah telah diadakan. Skarang jadi tempat berniat ihram. Ada masjid warna putih kat sebelah kanan.

Asalnya ingatkan nk datang sini utk niat umrah..tapi sape yg nak berihram kat sini memang agak tough sebab taklde tempat persalinan yg proper. Tempat solat pun digabungkan lelaki perempuan. Ade yg main slambe tukar..ade jugakla. Tapi masa datang sini rasa mcm tak berapa best nak bertukar ihram. So tak jadi la nak buat umrah kali ke-3 masa nih..


Pemandangan dari bas. Unta bertebaran di padang pasir tuh. Hem. Macam lembu di negara kita la kotnya.

Kemudian kami di bawa ke muzium makkah madinah. Nak tunggu giliran masuk muzium ini adalah mengikut bas. 1 masa, hanya 2 bas sahaja dibenarkan masuk utk buat lawatan. Jadinya bas2 lain akan kene tunggu luar utk tiba giliran mereka.

Dalam muzium ni ditunjukkan semua berkaitan masjidil haram, kaabah, telaga zam2, seni binaan, etc2..yg ada kat masjidil haraam & nabawi tu la. Daripada mihram, ke tiang, tingkap. Semua yg barang2 lama dibawa ke muzium ini. Lepastu kat atas tu ade 2 orang tengah tenun kelambu kaabah...ada yg kata diaorg tenun tu utk kelambu belah dalam kaabah.

Waktu nampak pakcik2 ni tengah buat kerja, saya sebut pada ahli rombongan yg lain "wa..ade manusia hidup la kat muzium nih~". Hem. Selamat pak arab tu tak faham bahasa malaysia.

Ni contoh pintu kaabah lama yg tak digunakan dah..dibawa ke muzium.

Ni pula tiang dalam kaabah. Tiang ni tiang kayu. Skarang dah tak guna dah kayu. Agak tinggi gak bilik datang dekat dengan tiang tuh. Yela..14 meter tingginya.

Ni pulak contoh kelambu yg menutupi pintu kaabah. Amik gambar ni sbb ade sample makcik makcik berdiri kat bawah tu supaya boleh tahu ketinggian kelambu nih.



Ni salah satu display di muzium yg tunjuk tentang telaga zam2. Apa sejarahnya dan mcm mana air zam2 tu keluar. Istimewanya air zam2 ni dia keluar ikut celah tepi2 telaga, then turun dan bertakung. Bukan dari bawah. Air zam2 sehari mengeluarkan 950,000 liter sehari. 1 saat ade la dalam 11-18 liter air. Maknanya dalam 3-4 tong air 5 liter tuh utk 1 saat. Subhanallah!



Construction2 yang sedang dibuat di sebelah masjidil haraam. Memang berhabuk la kalau pergi belah2 sana tuh.

Baki bukit Marwah yg masih ada di kawasan sa'ie. Dah licin semacam. Dah takde gaya bukit berbatu sgt. Belah Safa lupa nak amik gambar. Skarang kat belah Safa dah ditutup dengan kaca tapi Safa pnye bukit tinggi dan besar sket la berbanding Marwah. Di belah Marwah ni ramai yg berckur rambut tapi hari ni dah semakin bersih sebab ada tong sampah & pembersih kawasan tuh.

Kalau ikut Zahafiz Travel & Tours, ada 1 malam tu depa akan buat tahlil & makan2. So ni antara hidangan waktu makan2 tuh. Mandy Kambing..memang rasa & bau kambing original. Tah mcm mana dia buat main campak je kot tak sempat marinate..



Ni dajjaj mashwi kot. Ayam yang telah dipanggang utk dimakan bersama nasi Mandy.

Suasana di waktu malam makkah di kawasan2 membeli belah. Time ni Ummi dan saya ambil kesempatan utk membeli belah sedikit cenderahati before going back home.


Tiba di Airport Jeddah kembali pada hari terakhir. Waktu ni dah sekitar jam 6ptg kot nak bertolak pulang ke Malaysia.

One thing yang tak pernah berubah di Airport Jeddah ini adalah kesesakkan begini. Kalau anda lihat, untuk masuk ke Departing Longue, beratur wajib panjang. Lepastu ada pulak manusia2 yg tak reti nak que dan berbaris, main potong2 que walaupun kita ni dah tunggu hampir setengah jam utk masuk. Akhirnya jadi berjam2 nak tunggu utk masuk departing longue sahaja. Lepas masuk departing longue tu, kene lalu imigresen..pun satu lagi proses nak beratur & ada orang2 arab ni jenis nak potong baris.

Memang panas la kat sini. Siapa yg tak boleh sabar di sini, memang akan keluar segala maki hamun, kutuk mengutuk, segalanya la. Tolak menolak.

Masa kami beratur, ada la pak arab ni dah beratur ke depan, lepastu dia nampak ada pintu sebelah dibuka, dia pun nak pegi ke belakang walaupun dah sesak2, so terlanggar la sorang akak dalam rombongan kitaorg, so akak tu tolak la balik laki tu sbb tengah sesak2 ni nak lalu jugak. Lepastu laki tu paling pada akak ni & cakap "haiawan!!" which means BINATANG. Hadeh. Itulah dia..bila tak boleh sabar..mmg abis keluar perkataan carut marut.

Tambah peliknya, ade 1 rombongan dari Indon tu boardingnya jam 7pm, tapi 7.30pm tak lepas2 lagi departing longue & imigresen. Hairan sungguh pengurusan di Airport ini.

Termasuklah flight kami sebenarnya pun delay. Rasanya semua flight dah tahu kot sistem kat Jeddah yg tidak tersusun ni menyebabkan mereka dah bajet dah flight delay dalam setengah jam daripada schedule asal.



Bila sampai di sini, tersangatlah lega sebab dah melalui fasa2 perit bersama manusia2 yg tak reti bahasa di airport itu. Rasa tak sabar nak balik bila naik flight mcm ni dan dapat melupakan segala struggle dan tolak menolak macam kandang kambing di Airport Jeddah itu.

Dinner dalam Singapore Airlines


Sarapan pula..=D


Skrin di tempat duduk yg menunjukkan sudah tiba Singapore di waktu siang. Bahagian gelap tu adalah waktu malam dunia.

Itu flight balik kami. Airbus A330-300

Di Singapore, kami transit 4 jam. Solat zuhr, lepak2, then naik Silk Air ke KLIA. Ini kapal terbang Silk Air yg kami naiki pulang ke KLIA.


Malaysia tanah airku...


This is one of our happiest moment where we compared Malaysia pnye sistem imigresen dengan Jeddah punya. Sangat bersyukur kita ada sistem yg tersusun, sistematik & selesa ini. Tak perlu tolak menolak, kaunter pn banyak, takde nak potong que, semua reti berbaris.

Slot in passport & jalan~~~


Ni semua rombongan Zahafiz under my uncle yg dia telah bawa kawan2 & staff pejabat dia. Alhamdulillah dapat kenal mereka.


Sekian sahaja perkongsian daripada Umrah. Mintak maaf sangat lewat utk keluarkan perkongsian bergambar ini. Banyak sangat cabaran nak update blog but finally i managed to finish it. Minta maaf pada yang telah sabar menunggu. T.kasih atas kesudian mengunjungi blog ini. Semoga kalian semua berpeluang utk ke Umrah satu hari nanti sekiranya ada yg belum pergi. Itu antara doa saya pada kawan2 saya. Memang teringin sangat nak semua kawan2 pergi Umrah..jadi saya doakan kesempatan utk kalian dan saya juga in future. Ameen ya Rabb!

Wassalam ^__^

14 komentar:

Tanpa Nama 9:29 PTG  

salam.
alhamdulillah. khatam dah mini magazine umrah part II nih..hahaha!!!

-it's me-

Tanpa Nama 9:29 PTG  

salam.
alhamdulillah. khatam dah mini magazine umrah part II nih..hahaha!!!

-it's me-

Tanpa Nama 9:29 PTG  

salam.
alhamdulillah. khatam dah mini magazine umrah part II nih..hahaha!!!

-it's me-

intan.maisarah 7:56 PG  

seronoknya g umrah

Chanana Syaz 5:15 PTG  

dah baca!! wahhh makin banyak bangunan sekarang ye..huhu.. tq sebab buat part 2 nih.. hihi.. seronok baca XD

Lotfi Lokman a.k.a kamitaken 5:39 PTG  

SUBHANALLAH..

tengok orang punya belog cerita pasal mekah, tertarik pulak. hehehe.. memang syok membaca dan menonton gambar. memang boleh dibayangkan pengalaman umrah itu!

Abang Besar 9:08 PTG  

rindu sungguh pada mekah.

btw, cane la bole tangkap gamba dalam masjidil haram tu.xkena sound pulak dgn pak guard kt ctu.
hebat =)

HambaAllah Yang Memakmurkan 9:33 PTG  

semoga berpeluang pergi lagi.

heh. sebab terlampau byk sgt orang bawak camera..pakgad nak sound pun dah letih. Lagipun masa kat pintu depa tak check pun..

Khairul Adli Abdullah 5:20 PTG  

Salam Dullah, pinjam gambar Jabal Thur nk letak dlm blog.. Tadi cuba Google, tiba2 terjumpa dlm blog Dullah...hheheh.... Alhamdulillah.. Ini Dullah pergi tahun lepas eh? Insya-Allah 10hb Mac ni bang cik nk fly ke sana juga... :)

Tanpa Nama 10:02 PTG  

Salam,
Sangat menarik perjalanan umrah tuan. Semoga mendapat umrah yang mabrur.
Saya mohon kebenaran tuan guna gambar yang di upload dlm blog ini untuk memberi pandangan jelas kepada kawan-kawan saya yg nak mengerjakan umrah buat pertama kali. Mudah-mudahan Allah memberi ganjaran diatas info yg tuan masukkan dlm blog ini sebagai rujukan kepada mereka yg bakal menjadi tetamu Allah.

Tanpa Nama 8:11 PG  

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, teruja saya bila melihat gambar-gambar yg saudara paparkan..walaupun saya sudah ke Tanah Suci beberapa kali, rindu utk kesana sentiasa membara. Utk itu saya telah daftarkan diri saya utk jadi Consultant Umrah & Haji dgn Akademi Mutawawwif, mudah mudahan boleh bawa jemaah kesana dan megerjakan umrah pd masa sama. Tk.

Facebook saya: Yusof Zaiton

Maz 7:22 PTG  

Salam..terima kasih di atas perkongsian info yg menarik ini dan buat sy teruja hndak ke sana.

HambaAllah Yang Memakmurkan 8:19 PTG  

Salam Maz,

Kisah yg ditulis di sini adalah pengalaman pada tahun 2010, 6 tahun lepas. Pasti tidak sama dengan pengalaman mereka yg mengerjakan umrah tahun 2015 atau 2016. Apa pun, moga Allah mempermudahkan untuk menjejakkan kaki ke sana menjadi tetamu Allah.

Wassalam

Youth Outbound 7:21 PG  

terima kasih perkongsian perjalanan ini.. flight petang 5.30 6/12/2016

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP