Isnin, November 09, 2009

Updating

This is just an update entry. So just bare with it.


1. Exam dah semakin hampir. To be exact, lusa akan start. Perasaan menangguh2kan update blog semakin menjadi2 bila menyedari exam semakin menghampiri. Tetapi memikirkan sudah hampir sebulan tanpa update, maka gagahkan gakla dipagi hari Isnin nih. Ni jadual exam. Mudah. Tak perlu nak sebut2 subjek dah. Boleh tengok sendiri je.

2. Thanx to moja, this interesting website gives u an inside and outside view of Masjidil Aqsa. MasyaAllah, with technology, the places we wanted to see, can bee seen easily. But yet, mmg la tak sama dengan nak pergi sana, utk dapatkan pahala bersolat di sana. Cuma, kalau nak tengok2 tu, here it is: http://www.360tr.net/kudus/mescidiaksa_eng/index.html. Semoga ummat islam akan dibenarkan utk solat di sana beramai2 suatu hari nnt.

3. Ni nak cerita sikit. Tempoh hari, saya ke sebuah surau (ke..masjid?) di kawasan2 dekat universiti saya ni (bandar berdekatan). Waktu tu saya tak ingat, solat isya' atau maghrib. Ketika itu, semua makmum bru mnyelesaikan solat sunat sblm memulakan solat berjama'ah. Pada saat itu, datang seorang Sudan berdiri di saff paling hadapan dan bersolat sunat di saff pertama tu.

Tiba2, saya dengar di belakang saya berkata (lebih kurangla..dh igt2 lupa exact wordnya) "la...solat sunat pulak...isyy..apa ni orang dh nak solat, nk solat sunat pulak". Pastu pakcik ni teruskan lagi ckp kat bilal "dah..biar je dia, qamat je". Bilal tu pun ikut le kata pakck tuh qamat. Qamat tu plak mmg sebelah2 je pak Arab Sudan nih. So, ape lagi, pak arab ni berhenti la solat sunat tuh. Hem. okeyla berhenti..tapi yang saya takleh terimanya, pakcik yg 'complaint' tu, pegi ketawakan pulak pak arab ni, seolah2 mcm nak menyindir. Saya tak tahu exactly ape niat pakcik ni nak ketawakan pak arab ni selepas dia membatalkan solat sunat.

Saya fikir "ape pnye sikap pelik mcm ni?!". Lepastu pula.....pakcik ni ke depan menjadi IMAM! Allahuakbar. Cmana imam aku camni. Saya nampak dengan mata saya sendiri, pakcik ni bila ke hadapan lepas ambil MIC dari pakcik bilal tu utk mengimamkan solat, masih lagi memandang pak arab tu dengan gaya sedikit ketawa sambil menuding jari ke arah pak arab itu. Pelik betul saya sikap imam yg mengimamkan solat ini. Kacau hati dibuatnya nak bersolat ni. Ya Allah.

Saya fikir la..cuba bayangkan kalau anda berada di kasut pak arab itu. Apa perasaan anda? Diketawakan seolah2 mcm...entah tak tahu nak ckp mcm mana. Kalian boleh bayangkan ke?? Dahlah Pak Arab tu mmg tak faham ape2 yg dicakap oleh pakcik tu, suddenly ditertawa sambil dituding jari. Ini ke sikap seorang muslim???????????? Semoga Allah pelihara kita semua dari bersikap begini. Nampak remeh, tapi mendatangkan kesan yg mendalam. Saya memikir dengan lama juga kenapa masih ada masyarakat begini.

4. Ni 1 lagi saya pelik, JAIS nak ambil tindakan pada sebuah masjid yg membawa seorang exco yg bukan muslim utk berucap. Entah apa dalam kepala mereka ini. Mungkin agenda politik. Tapi kalau betul nak adil, pegila amik tindakan pada semua contractor, tukang pasang tile, karpet, kipas, dan semua yg dibuat oleh non muslim (sekiranya masjid ni ada menggunakan khidmat non muslim la.. - tapi saya rasa memang ada sebab nazir masjid ni bercakap sprt apa yg saya ckp ni). Bila kepala fikir kepentingan diri dan politik semata-mata, pertimbangan jadi tak stabil.


Ckup dululah buat kali ni. Lain kali pula update.

Wassalam

5 komentar:

kahfi8 12:28 PTG  

salam,

link tu ada masalah ke? atau kena hack? (link pasal palestin)


hmm nampaknye macam ada beza Muslim Melayu ngan Muslim yg lain. ade 'jurang' sampai bleh wat camtu kat saudara seagama sendiri.

tapi kalau imam wat camtu, boleh menimbulkan satu fenomena yg sgt tak baik..

HambaAllah Yang Memakmurkan 2:24 PTG  

hem..ana pun tak tahula bashir. tadi ana masuk okey je link tuh

agree with u bashir

Tanpa Nama 9:37 PG  

hm, sebab tu, orang di masjid biasanya solat sunat kat belakang. tak menganggu jemaah masjid nak solat. ujian bagi imam tu.huhu[dia pun manusia gak]
*senang citer lainkali en.Ao je la jd imam. -_^

Tanpa Nama 10:54 PTG  

hehe..i think i was there toO..rite AO?? what to do.. bile ISLAM hanya pada nama..& mengikut adat..tidak mengikut ilmu & pemahaman.. ape salah solat sunat kt saf pertama??wallahualam..

HambaAllah Yang Memakmurkan 12:16 PG  

byk pulak tanpa nama ni..cuba la tinggalkan identiti diri sket~ =D

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP