Khamis, Julai 09, 2009

Baru habis RM80 di Pesta Buku PKNS Bangi.

Salam,


Em. Saya tak berpeluang ke Pesta Buku di PWTC haritu. Jadi..di PKNS pun takpela. Kecik memang kecik. Tapi yg seronoknya bila pergi waktu bekerja, lapang sungguh~. Pesta buku di PKNS Bangi akan berlangsung sehingga 15 Julai ini, 9.30pagi-9.30mlm.


Antara buku yang dibeli adalah:

1. Ayyam min hayati by Zainab Al-Ghazali - Pustaka Salam. Buku ni, kali pertama pinjam. HILANG! So beli la balik 2 buku ni. 1 utk ganti, 1 lagi utk dimiliki. Last2 yang dimiliki tu pun HILANG!!!! Waduh. Saya cukup hairan bagaimana perkara ini bisa terjadi. Adekah saya terlalu careless?! Jadi kali ini beli 1 lagi. Dengan doa supaya tak hilang lagi. Ya Allah, janganla bagi buku ni hilang. (baru2 ni buku Mengenali Gerakan Islam pun dah hilang..haih...ape nak jadila..)

2. 65 Kisah Para Sahabat - Pustaka Salam. Ni, buku utk digunakan dalam usrah. Heh.

3. Lelaki dalam Al-Quraan - Al-Shafa. Kali pertama baca bende ni masa pegi MISI. Ya Asrul pnye kot? Tapi okla kot. Buku yg compile kisah lelaki yg peristiwanya disebut dalam AlQuraan.

4. Jatuhnya Sebuah Tamadun - PTS. Em..buku pasal rentetan sejarah daripada Bangsa Arab Pra-Islam sampai ke Islam di Nusantara. Agak nipis gak buku ni. Maybe tak lengkap tapi at least dapat beberapa point la kot utk dikaji.

I'm kinda choosy gak nak beli buku nih. Nak tengok sapa penulisnya. Kalau penulis tak berapa nak kenal, susah sket la nak beli buku. Tapi tahlah. Buku 3 & 4 tu memang tak kenal pun penulisnya tapi beli juga. Mungkin boleh dapat ilmu lagi dan boleh menilai apa yg ditulis oleh penulis itu.

Terlalu banyak sangat buku nak beli...banyak lagi buku nak dibaca!! ADuh. Selama ni menghalang diri membeli buku sebab kata kat diri sendiri "banyak lagi kan buku tak habis?! apesal nak beli lagi??".

Tapi bile dah pegi pesta buku, tewas jugak pada nafsu nak beli buku. -__-'

Maka goodbye RM80 utk buku.

Waktu usrah, one of my friend said "ayah ana beli buku Fiqh Sirah masa dia ikut usrah dulu waktu dia student..tapi ayah ana kata dia beli je buku ni, tak baca pun". So ana reply kat dia "yela..ayah anta beli, dia tak baca, tapi anaknya baca!...so lepasni anta beli buku banyak2..kalau anta tak sempat baca..anak anta pulak baca~".

Yeah..i think i'll just buy the books. Kalau tak sempat baca, at least boleh buat library nnt dan anak2 boleh baca ^__^ bercita2 dahulu.

Sekian

5 komentar:

I - s Y a 8:07 PTG  

ha'ah laaa!! pesta buku. kna pegi nih!

HambaAllah Yang Memakmurkan 12:01 PG  

ha..orang bangi wajib pegi

ummiroses 7:02 PTG  

salam abdullah...

bagus gak untuk idea beli buku yang patut tapi tak sempat baca...later on anak2 yg baca. Pernah ummi pikirkan apa nak jadi ngan banyak buku2 ummi di library rumah ni...hehe... hilang gak kdg2 tu tapi jumpe semula bila kemas bilik anak2...alhamdulillah! Moral of the story, boleh je beli buku yg rasanya patut dimilikki ilmunya oleh sesiapa pun nanti kan?

QAYYIM HAFIDZI 11:52 PG  

pelaburan yang berbaloi~tp sikit sgt tuh rm80..perlu di pertingkatkan lagi.hehehe

HambaAllah Yang Memakmurkan 1:23 PTG  

to ummiroses: btul tu ummi. library kat rumah..suatu idaman~

to qayyim: hehe..ade masalah kewangan sket. nanti esk2 dah kaya raya, ana invest lagi..

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP