Rabu, Julai 08, 2009

Hari ni banyak berita yg menangkap perhatian

Bismillah.


Suprisingly (ape 'suprisingly' dlm BM ha?) hari ini sangat banyak berita yg menangkap perhatian saya. Sehingga membuatkan saya tak jemu utk membaca dan membaca berita hari ini.

Ini memang memeranjatkan. Yela..HDC kata Hotel lambat serahkan dokument utk diproses sijil itu, hotel plak kata kerenah birokrasi HDC dan dokumen2 yg rumit menyebabkan mereka silap isi dan tak reti nak isi. Tak tahula. Tapi kalau kita sbg muslim, berani tak nak gi je memana hotel seluruh malaysia ni nak makan camtu je tanpa tahu ada atau tidak sijil halal kat kitchen dalam hotel tuh? Kata sorang kakak yg belajar culinary, kalau nak tahu ade sijil halal ke tidak, tanye je pekerja2 kat hotel yg kita pegi tuh. Tak pernah try lagi. Ade yg pernah try tak?

Ini hangat sket. Tadi baru je bertukar-tukar pendapat ngan kawan2 kat Facebook disebabkan saya telah publish link ini dalam Facebook saya. Jadi ramai yang setuju dengan kerajaan menukar kembali ke BM, tapi ada jugak yg tidak setuju. Oh well. Masing2 ade pendapat masing2 la agaknya. Susah nak satisfy semua pihak. Tapi saya bersetuju PPSMI dimansuhkan. Ajar sahaja Matematik & Sains dalam BM. Giatkan pembelajaran BI agar pelajar boleh bijak dalam BI. Baca jela kajian2 yg dibuat pelbagai pihak termasuk pensyarah, universiti, badan2 bukan kerajaan, semuanya memperlihatkan guru, pelajar dan masyarakat tidak bersetuju dengan dasar PPSMI. Hem. Nak ulas lagi memang panjang cerita. Tapi t.kasih la kerajaan sbb tukar balik ke BM.


Kesian tu memang kesian la kat pelajar yg dah amik inggeris, pastu amik BM balik. Tapi nak buat macam mana, menurut kajian, memang dasar PPSMI tak berjaya

Ini memang tak tahu nak kata la. Penindasan orang Islam masih berlaku. Kesnya, jiran pompuan mesir umur 32 tahun ni (orang jerman keturunan rusia tu la) kata dia terorrist sebab pakai tudung. Pastu bawa kes ke mahkamah. Last2 jiran dia ni pegi tikam 18 kali sampai bunuh pompuan ni depan anak dia umur 3 tahun di mahkamah. Mati terus. Suami dia yg cuba nak lindungi isterinya pula ditikam skali dan ditembak oleh pengawal sebab pengawal tersilap sangka bahawa suami dia yg menikam pompuan tuh. Perh. Memang menyedihkan.



Ramai yg turun support dia. Dia digelar Syahidah Hijah (tu kat ats tuh). Lelaki rusia yg tikam dia ni memang dah lama bencikan Islam dan anti sangat dengan orang Islam menurut kata sumber.

Sekali lagi Islam ditindas. Wilayang Xinjiang bergolak bile etnik Han (non-muslim) menunjuk perasaan melawan etnik Uighur (kebanyakkan Muslim). Etnik Uighur ni sebenarnya sudah lama tertindas, kerajaan china berusaha sedaya upaya utk hilangkan mereka dari muka bumi china (mcm etnic clensing la jugak). Kebiasaannya kerajaan akan berpihak kepada etnik Han.


Sebab tu perempuan2 dari etnik Uighur tunjuk IC suami2, ayah mereka kepada polis sebab ramai yg ditangkap dikalangan orang Islam tanpa usul periksa dan sebab (ala2 ISA gak kot?). Tapi try la search tengok memang sebenarnya dah lama diaorg ni ditindas di negara sendiri.

Ini tatau la kerja sape. Macam kerja kerajaan Filipina je. Orang2 kat Mindanao tu dahla kene tindas. Lepastu bile nak dibawa bekerja ke Malaysia (ada 50,000 orang yg dah siap nak jadi pembantu rumah kot), syaratnya keje gaji sampai RM1,400. Fuh. Ade pekerja Indon yg keje kat Malaysia yg keje dalam keluarga2 yg sederhana pun dapat gaji RM450-RM600. Mungkin yg berada sket bleh la bayar RM800-RM1000. Tapi RM1420..agaknye keje utk menteri2 je kot?

Yela..sedih tu sedih gakla. Tapi nak buat macam mana. Dalam berita ni, peguam kepada laki umur 27 tu minta utk diringankan hukuman sebab laki ni dah menyesal ngan tindakan dia. Tapi timbalan pendakwa raya mintak supaya hukuman berat dikenakan sebagai pengajaran kepada lelaki untuk tak ambik kesempatan terhadap kelemahan wanita. Heh. Amik. Aku pun benci perogol! Tapi kepada wanita2 di luar sana, tolongla takyah la keluar dengan lelaki tak semena2. ASek dengar kes rogol tak habis2. Ini yg dilaporkan. Yang tak dilaporkan entah berapa banyak.


Dalam kes ni, budak pompuan kene rogol ni baru kenal 6 bulan. Kesian2.

Okelah.

Cukupla tuh utk hari ini.

Seronok snanye baca berita banyak nih. Tambah banyak maklumat. Dan banyak pengajaran, situasi semasa dapat kita belajar. Satu lagi, berita2 tentang Islam sememangnya kene check 2-3 kali dan kaji konteksnya. Kadang2 kita dengar 1 laporan, tapi sebenarnya ade yg diselindung oleh media nih.

Kalau korang ada apa2 berita yg menarik yg telah dibaca, harap boleh kongsikan sama.

2 komentar:

WF:ciktim 9:11 PG  

cm enta tulis la, no 6 tu yg dilapor.. yg xmasuk paper lagi, ibu menyembunyikan anak (suspek) cuba merogol dua warga tua..
dan banyak lagi...:|

Tanpa Nama 7:01 PTG  

hotel x halal sbb dapur die mmg halal..tetapi die ad jual arak ..sbb tu x dapt halal

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP