Selasa, Mei 02, 2006

Coverup your 'aurah!




Ni ade beberapa eklan masa Coverup Campaign arituh. Menarik gak aku tengok poster2 yang dibuat oleh pihak Rakan Masjid UTP. Aku suka poster2 camni. Aku menyokong mereka. Bagus2. Harapnya ade kesan la...walaupun pelajar2 nanti tak semestinya akan terkesan..sekurang2nya ade la gak message yang nak disampaikan. And janganla sekadar tinggal kempen je...malah menjadi pegangan dalam hidup.

Tadi aku gi lecture la. Sedang nak menunggu senior2 aku yang ade kelas sblm kelas aku tuh..sesuatu peristiwa yang berlaku relating kepada kempen nih. Aku tengah duduk atas kerusi aku. Tengah rilek2 nih..aku tengokla senior2 aku nih..bile le korang nak kuar..kelas kitaorg nih dah lambat 10 minit dah nih..(diaorg ade test time tuh..so serabut sket ah nak hantar kertas testla..nak sign attendance la..nak kemas barangla..entah ape2 lagi diaorg buat). Kemudian ade la sorang kakak nih..pakaiannya pon boleh tahanla tak ikut garis panduan Islam. Tapi tudung pakaila.

Dikisahkan..dia terjatuh barang ke lantai. Aku takla perhatikan dia sblm2 nya..tapi waktu aku tertoleh kat dia (tidak sengaja melihat..bukan aku saje2 nak tengok)..bila dia tunduk dan nak amik barang tuh..abis terdedah bahagian belakang badan dia disebabkan bajunya yang ketat dan singkat..tak cukup kainla nak cover badannya. So..abis terangkat..banyak gakla..hampir 1/4 daripada luas permukaan belakang badannya. (ceh..habis explain one by one). Aku terus alihkan pandangan aku dan beristighfar...suatu yg tidak halal utk aku tengok.

Pastu aku fikirla balik.."rilek gile kakak nih?..ape tak terasa malu ke kalau orang ramai tengok? tak terasa malu ke ade bahagian badan terdedah???" Pelik gile. Takkan rasa best kot dedah badan?? Kalau dia tak perasan..okeyla...logik gak. Tapi..yang dia pegi pakai pakaian singkat dan ketat dari awal tu ape kehalnye?? Asal nak sangat pakai baju camtu??

Tudung dah cantik..tapi nak slempang (ke ape orang panggil?) gak bucu2 tudung tuh nak dedah bahagian depan tuh. Dah ade tudung tuh..takyah le nak buat style selempang2. Kang orang laki gak dapat kepuasan cuci mata..yang korang plak dapat saham tiket ke neraka. Tak takut ke? Pompuan nih banyak yang masuk neraka. Ni dalam hadith. Bukan aku memandai cakap sendiri. Tapi takde gak sikap takut. Tahla..aku tatau nak cakap cmana lagi..

Pastu ade plak yang lengan tu kalo boleh nak tarik je sampai ke siku. Konon2 selesa sket la bile tarik lengan tuh. Aku slalu gak perhatikan pompuan2 yg angkat lengan sampai siku nih. Lepastu aku teringat kisah masa aku kat skola dulu..aku penah tegur kelas mate aku. Time tu dia nak cakap ngan aku samting pasal ape tah..aku tak ingat..lepastu dia pegi angkat lengan baju dia sampai ke siku...aku dengan slambernye "er...tu..lengan tuh..turun balik..aurat". Dia..dengan perasaan covernya "err..oo...ok". Heh...ade gak spesis yang kalo boleh tanak pakai lengan terus pon ade budak2 pompuan nih. Aku sendiri nak pakai singlet kuar jalan pon segan.

Anyway..nak diceritakan...kenapalah kita nak sangat dedah aurat nih? Aku pon tak paham kenapa budak2 laki tak reti nak tutup lutut time main bola? Nak sangat tunjuk lutut korang yang bersinar2 tu ke? Atau dah terikut sangat trend bola sepak barat sampai nak sangat dedah aurat? TAK RETI BAHASA KE?! Lutut tu AURAT. Nak kata tak mengaji agama..mengaji jugak. Lumrah Allah ciptakan pompuan memang suka nak berhias..nak tunjuk kecantikkan diaorg...suka bende2 yg dinamakan mekap (secara umumla..bukan semua pompuan) . Tapi dalam masa yang sama..Allah nak uji antara pompuan tuh...sape yg boleh ikut perintah Allah untuk halang diri dari menunjukkan perhiasan tuh pada orang yang bukan muhrim. Wahai kaum perempuan..ingatlah..perhiasan korang hanya untuk suami korang. Takyah la nak berhias sekarang nih. Takde faedahnya!!

Kadang2 aku ade gak dapat alasan pelik2..aku nak sebut kat sini pon jadi segan. Tapi antara alasan yg aku terima yang aku tak segan nak sebut ialah "entahlah..aku dah lama pakai camni..susah nak berubah". Ni alasan memang takleh pakai. Sampai bile2 tak berubah la kalo ade pemikiran camni. Takkan nak jadi kisah macam firaun tuh..dah nyawa nak kene cabut baru nak taubat. Abis tu takkan nak tunggu nyawa kita nak kene tarik..baru nak insaf pakai tutup aurat?? Lepastu ade yg alasan "dah trend camnila.." Ni lagi aku malas nak komen la. Tahlah. Aku rasa budak2 yang bukak aurat nih tahu je Islam tak bagi nak bukak aurat..tapi...kalau dah degil dan tak reti bahasa tuh..memang nak gak bukak la.

Bile la diaorg ni nak berfikir dengan panduan AlQuraan dan AsSunnah??!!

6 komentar:

Tanpa Nama 12:59 PTG  

assalamualaikum..

hmm..agak2nye knal x sape yg antar comment nih..lastly nnt awk akn tahu...

alhamdulillah..ade gak manusia seprihatin awk nih..tapi, nak tanye gak..awk wat web nih ramai tak yang tahu?? kalau tak ramai yg tahu, ape yg awk tulis nih tak dapat disampaikan dgn baik..harapnye dah tersebar luas la...

saye pernah jumpe 1 guy cam awk, n pernah tegur psal aurat nih..tapi tak directly la..mlalui sms..sbl tu, sy bckp ngn dia n tanpa sy sedari sy tersingsing lengan baju..that guy x trus tegur,tp dia m'alihkan pandangan..sungguh sy katakn yg ketika tu sy x sedar n scara x sengaja..n sy sbnrnya jrg berckp dgn lelaki bkn muhrim scara face 2 face..mungkin penyegan orgnye..then, that guy sms lps jmpe sy, n tegur psl hal tu. sy pon try la igt balik, ade ke sy sinsing lengan baju?? puas gak memerah kpale otak nih..huh..akhirnya Allah mngembalikan igtn tu..adeh!! malu lak rasenye bile igt mmg ade wat cam2.. rase cam nak putar baalik mase tu..pas ni tanak da ckp direct ngn llaki, sms kalau bleh.. kalo terpakse face 2 face, kne hati2 la nmpknye..huhu...

tp, alhamdulillah la..ade gak kaum adam yg prihatin kat kaum hawa dlm zaman skarang nih..prasan tak, zaman skrg nih.. kaum adam lebih ramai yg jadi perosak n kaum hawa jadi terlalu pemurah...maksud sy, kaum adam lebih suka merosakkan kaum hawa dari mbimbing n yg kaum hawa pulak, ramai yg pemurah dari semua aspek, cthnye cam topik awk nih la..sy dah lame cari org yg bleh tegur tentang hal nih..awk org ke-2 sy jpe..

harap awk dapat teruskan perjuangan awk nih n biarlah smp terus pd org yg sepatutnya...
inshaAllah...

all da best 4 ur final exam...jg kesihatan k..kalo sihat sume keje leh wat!! =)

me...err..u know me..heh..
sabor je lah..sy pon cam awk gak..Hamba Allah, tapi name sy bukan cam awk la.. ok, next time jpe lagi..kalau awk leh agak sape sy, maknenye saye mmg knal awk... =)

hambaMu 6:53 PTG  

erkk..siapa nih? aduh!

Anyway, terima kasih kerana menghantar komentar yg sebegini panjang. 1st time kot dapat sepanjang nih. Ade jugak yang menyokong alhamdulillah. Terima kasih sekali lagi.

Mmg sprt yg awk katakan tu fenomena yang kita nampak sekarang. Saya juga bersetuju. Lelaki perosak..perempuan pemurah. Bagus jugak tuh. Maybe saya bleh menulis pasal tu pada masa akan datang?

InshaAllah..saya pon percaya ade ramai lagi insan2 prihatin macam saya. Cuma mungkin tak dominant kot. Moga tiap2 usaha yg kita lakukan..walaupun kecil..harapnya dipandang oleh Allah dengan amalan yg disebut dalam surah Al-Zalzalah.

Lagi 1..kalau ade sesapa yg mendapati penggunaan perkataan dalam blog nih agak kasar..iya..sememangnya direka begitu sebab dalam penulisan nih..nak berkasar sket. Realitynya saya di luar tak camtu lah. Kene guna hikmah jugak kan. Oklah.

Terima kasih kerana memberi komen. Ajaklah ramai2 lagi mengunjungi blog ni.

Wassalam

Tanpa Nama 4:12 PTG  

huhu tak kenal ke..heh..takpe..

InshaAllah, akan ku cuba utk perkenalkan blog awk nih kat kengkawan sy...lgpun ramai gak kengkawan sy yg patut dtegur psl nih...

orait..wassalam..

Tanpa Nama 11:29 PTG  

feh..nak gak ah jadi anoy. ku perkenalkan diri, sebagai anoy 2. keskeskes...

cun ah poster tu..tapi poster yg kedua tu takpernah jumpe. ahaks. ckp psl poster kedua, nk gk r citer psl seorang kaum adam. pernah nampak dia menyampaikan dakwah dalam bentuk yang biasa kita tgk(ask if u dunno what). tapi ada la satu ari tu nampak dia g beriadah tak tutup aurat. pelik gaks. sebab ari tu nampak dia dalam keadaan menyampaikan dakwah. tup tup tgk dia mcm pelik je. huhu.. pelik pelik. puas saya fikir.. dakwah dia tu tak sampai kat diri sendiri ke? ish..

hopefully kwn2 seperjuangan dia tu dpt tlg menasihati sesama sendiri la ek. laki pun ada aurat kan? walaupun nampak ringan, ia tetap dikira aurat. hehe ;)

hambaAllah 12:19 PG  

kene tuka nick nih..hambaMu ni jadi huruf kecik plak M dia. Anyway, baguslah sume yg membaca ni otaknya berfungsi. Maksudnya boleh berfikir la mana yg betul & salah.

I totally agree with Anonymous 2. Bukan pompuan je kene jaga aurat2nya..laki pon kene amik perhatian gak.

Tanpa Nama 2:05 PG  

salaamm... hurr... ana sedih benor membace blog nih... nampak sangat la yang ana mempunyai ramai member yg berjuang, sedangkan ana terkial2 kat cni.. takper.. wat masa skang, ana sokong anta dr blakang sementara ana menguatkan diri ini... peace upon u.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP