Jumaat, September 25, 2009

When the siblings get together

Salam,

1 part yang seronok tentang cuti raya ini apabila kami berempat duduk di meja makan dan bersembang! Ini sukar dibuat pada waktu2 lain kerana masing-masing tidak akan ada peluang untuk cuti yang sama. Biaselah tu. Ini belum tahap kami berempat berkeluarga sendiri lagi.

Tapi semasa cuti kali ini, banyak kali kami berempat akan mengimbas kembali kenangan2 lama semasa kami semua kecil..dan salah seorang daripada kami berempat akan menggunakan skripnya seperti berikut:

"ingat tak..waktu tu.............."

"ingat tak dulu kita ada mainan.................."

"ingat tak..masa tu kita...."

"korang ade tak....masa...."

"ingat tak kita pernah..........."

dan 3 yang lain akan menyahut

"ha'a la..ingat3.."

"yg mane eh? bila??"

"tak ingatla yang tu.."

"seronokla waktu zaman2 tuh"

maka gelak ketawa akan berselang-seli dengan kisah-kisah yang kami imbau


Memang seronok mengimbau kenangan2 masa kecil.

Mainan yang kami pernah miliki, makanan2 pelik yang kami pernah makan, cerita yang pernah kami tonton, kisah-kisah masa kami berkelahi, haiwan apa yang pernah kami pelihara, maid mana yang telah menjaga kami, tempat-tempat lepak kami, video game yang pernah kami main, kawan yang pernah kami kenali, cikgu-cikgu sekolah yang pernah mengajar kami, lagu2 sekolah semasa kecil..

sepanjang kami hidup (alhamdulillah Allah atas nikmat ini), keluarga saya pernah memiliki 2 video camera..tetapi kedua-duanya sudah rosak. Video camera pertama kami semasa kami di Scotland dulu sudah rosak dan videonya tidak boleh ditonton lagi dek kerana waktu itu masih menggunakan tape. Entah ke mana video tape cam itu. Video camera ke-2 pula (jenama Panasonic), nasib baik sedikit advance, boleh masukkan tape camera itu kedalam sebuah tape yg lebih besar dan ditonton menggunakan video tape player. Tapi tahlah video tape player ni risikonya kotor. Bila kotor sahaja maka tak nampak dah imej.

Perasaannya seperti nak kembali ke waktu2 dulu dan menjadi pentonton kepada perjalanan hidup suatu masa dahulu. Tapi Allah mana nak bagi peluang tu dah..jadi masa hidup ini kena appreciate every second. Walaupun hidup mencabar, tak suka dilalui, perit, suka, duka, sedih..semua tu bakal menjadi kenangan 1 hari nanti.

Di akhir perbualan kami, salah seorang dari kami pun berkata

"nanti agaknya 10-20 tahun akan datang kita akan cerita pulak ape yg kita tengah lalui skarang ni"

Semua pun tersenyum riang gembira...

notaKaki: itula pentingnya camera/vid cam.

the 4 version 1993

8 komentar:

Chanana Syaz 8:56 PG  

selamat hari raya, maaf zahir & batin.. best kan kumpul ramai2 :)

along rufaidah 11:31 PG  

ktorg tak sampai tahap mcm tu lg la~

cuma bile naik kete nk balik kg tu..
adik dgn ayah:
"ayah..lain kali along naik bas la balik kg. tak muat dh kete ni"

adik dgn along:
"along drive la long...sempit ni"

mama dgn adik (tgh sembang pasal rumah):
"nnt mama nk kena tambah la rumah tu...tak pun buat rumah lain..kalau tak tak muat..nnt along, qilah dh besar2 dh balik raya..mane muat fmly masing2" erk T_T

adik dgn along:
"along...bila ktorg nk dpt abg ipar" haa~ @_@

anyway..nice updates...
and ye..ye...one update coming right up for my blog

I - s Y a 8:18 PG  

hoho. yup sgt bes. kitorg plak tayah tunggu raya dah kot. duduk kat meja makan hari2 dah crita itu ini.. tunggu la semua da besar nnt rindu a time nih.

HambaAllah Yang Memakmurkan 11:49 PG  

to syaz: slamat hari raya juga. certainly memang best!

to rufaidah: bila adik2 dah semakin pandai kan zaman skarang ini..

to isya: hehe..mesti dapat bekumpul adik bradik begitu often. tapi kan, these kind of stories takleh nak cerita setiap hari..nanti kurang menariknya

Raihan Mustafa KamaL 9:34 PTG  

kenapelaa x letak sekali gmbr the 4 version 2009? korgkan suke bergambar...huhu

HambaAllah Yang Memakmurkan 10:19 PTG  

to rehan: dh bubuh tmpt lain..sapa tere sila cari ^-^

crocodot 5:25 PTG  

cumelnye adik beradik nih.cam kumpulan nasyid kanak2 pule :)

HambaAllah Yang Memakmurkan 5:59 PTG  

t.kasih k.intan for droping by

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP