Isnin, Mac 30, 2009

Sejarah blog ini

Bimsmillah,

Assalamualaikum.

Em. Bagaimana nak mula?

Mungkin ramai yang mengunjungi blog ni dah tahu, mungkin ramai juga tak tahu tentang situasi penulis. (daripada seorang aktivis yg dapat 50% amanah, kepada 100% amanah). Bukan ape, skarang dah mula ramai sahabat2 yang baru dikenali sudah meminta alamat blog ini. Expect blog ini hebat macam Rausyan Fikir, atau Saudara Dzul Khairi atau Saudara Hilmi Ramli? =) [sape la nama2 tu ye? cari sendiri di google].

Em, let me tell the history of this blog.

Blog ini mengikut catatan telah bermula sekitar awal tahun 2006. Mungkin lebih awal. Serasa saya yg tepatnya adalah akhir tahun 2005. (tak sangka dah 4 tahun berlalu). Dimasa tersebut, sprt yg boleh dijangkakan, umur 18 tahun ini..boleh dikatakan kurang matang berbanding skarang. Tapi artikel2 yg ditulis adalah respon terhadap isu dan suasana yg berlaku pada masa tersebut. Bahasa yg digunakan juga sangat santai atau lebih kepada "keremajaan" menggunakan kata ganti diri "aku-kau".

Malah URL blog ini juga seperti otai bila pertama kali dibaca berbanding blog2 terkini yg namanya lebih soleh2 dan solehah2 belaka. IKUTSUKAAKU mungkin bunyinya ganas tetapi content blog ini adalah bermanfaat insyaAllah (kalau ade yg lagha tu mohon maaf).

Penulis pada 4 tahun yg lalu tetap sama dengan penulis hari ini. Yang membezakannya, kedudukannya di khalayak umum (kalau diketahui) dan bagaimana penulis ingin menonjolkan dirinya.

Apa2 pun, ada kemungkinan gaya dan content blog ini tidak berubah 180 darjah. Tidak bermakna kalau diberi amanah yg lebih berat, perlu menulis sesuatu yg lebih berat. Hakikatnya spatutnya begitu. Tapi tak semestinya.

4 tahun lalu dah lain dengan skarang. 4 tahun lalu, golongan yg menulis blog masih golongan minoriti. Malah istilah 'blog' itu masih janggal di mulut orang ramai.

Oh well.

Ini yg saya sempat coretkan. Walaupun sebenarnya banyak sangat kerja.

InsyaAllah ada +-(plus minus) 2 entry yg insyaAllah saya bakal tulis. Mungkin tak panjang dan mendalam tapi cukup utk berkongsi.

Wassalam

p/s: feel free to click my entries tahun 2006

5 komentar:

Syahidah 2:44 PG  

Salam AO..lama tak de entri baru..aku baca laman Rausyanfikir..pasti kau pun boleh buat entri ktitikal juga..

filz 7:42 PTG  

aO,

dah tua rupanya. hoho.

erm. 4 years huh? it's long. yup.

semoga memberi manfaat kepada ummah, insyaAllah

may Allah bless :)

Tanpa Nama 5:52 PTG  

o, rausyanfikir budak UTP yg amek BM.
memang tak sangka kat UTP ada belajar bidang tu.. mmg critical thinking! AO yg mmg critical thinking saja x nk promote kelebihan yg tu kt blog ni,kan?
wallahualam

Qalam Fajr 2:32 PG  

ha'ah la.. dah 4 tahun dah masa berlalu. ish ish.

alhamdulillah.. i believe those 4 years are one of the many meaningful years in your life insyaAllah.

keep writing.. two important things that I believe you like to 'write'... keep writing the blog, and keep 'writing' the 'people'...

-qalamfajr-
yg juga dah bersawang blog musafirah nye tu...

Haf 2:08 PG  

dsbbkn ko asek x update je aku da brape bln tah tinggalkan blog ko,wahahahah!!!

sebok ngn tesis tp tesis aku da siap,wee~~~ seronok tol!!!

glemer ko lepas msk radio ek?wahahahah!!!!aku ngn kaka smgt je dgr radio time tu,hehe...

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP