Rabu, November 19, 2008

Perasannn..

Dalam kita bersahabat..or ape2lah hubungan yg dibenarkan Allah..sprt kawan dengan kawan, suami dengan isteri, adik dengan abg, kakak dengan adik, ibu ayah dengan anak, dan sewaktu dengannya yg diizinkan Allah dan kita tahu hubungan tersebut adalah rapat tanpa batasan..akan ade gurauan2 yg berbunyi:

"aku kan hensem" kata sahabatnye kepada sahabat dia yg lain ketika melihat foto bersama


"kak, tolonglah adik yg comel ini" pinta seorang adik pada kakaknye utk mengajarkan mata pelajaran yg bakal adiknye nak periksa

dan lain2 pujian diri sendiri korang bleh letakkan sahaja di tempat masing2..

Apabila ini berlaku..saya nasihatkanlah...usahlah menggunakan perkataan2 yg boleh demoralize mereka dan contoh yg biasa:

"perasannn~~"

What's wrong if people we love for the sake of Allah want's to praise themselves? And we just spontaniously answer "perasaannn". Eventhough mereka bergurau senda dengan pujian diri sendiri tu, let us take it as a du'a and we hope that Allah will make it come true.

Ade lagi yg jenis kawannya/adiknye tu berbadan besar, then they would praise themselves to make them happy..walhal dia puji tu pun depan seorang yg sangat akrab dengan dia pun..and yet kawan/abang nye akan kata "ala..gemok2 pun nak puji diri ke?" walhal sahabat/abang inilah yang dia harapkan utk memberikan kata-kata peransang.



Dan lain2 situasilah bleh kaitkan sendiri.

So now let's question..are these good example of relationship? I'd say no.

Tak mengapalah kawan baik kita, adik kita, abang kita, kakak kita, anak kita, or even ibu ayah kita nak puji diri mereka depan kita. Biarkan ia menjadi realiti. Sebab kebaikkan2 itulah yg kita inginkan pada mereka.

Tapi at certain time, kena berpada-pada dengan pujian diri tu kan. Kalau setiap hari sebut sampai jadi zikir..then i agree boleh la hadir rasa menyampah (kata yg lebih lembut: penat dengar).

Tapi kalau setakat gurau senda antara seorang sahabat dgn sahabat atau antara adik beradik, raikanlah~. Don't demoralize them.

Kalau nak balas pun, kata je "ye..aku tau ko hensem, tapi aku rasa aku lagi hensem dari ko!"

And let's hope it's a du'a too!!

13 komentar:

Haf 7:24 PTG  

ao xensem,kah3!!!!
[gelak kuat2!!!!]

abes laa aku pasni,lalala~~

Tanpa Nama 9:20 PG  

tapi kartun tu mmg comel
=)

fasa 10:45 PG  
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
HambaAllah Yang Memakmurkan 10:47 PG  

terima kasih Haf atas komen anda yg ikhlas itu.. =)

Haf 4:47 PTG  

duhh,jgn sedey ao...aku main2 jek...

mapoih den pasni...-_-" T_T

~Syahidah~ 3:52 PTG  

Biasa aku anggap orang tu bergurau je..tak kisah la dia nak perasan ke apa..hak dia la tuh..

WF:ciktim 11:54 PG  

perasan pd kelebihan lebih baik kot dari perasan pd kelemahan yg entah hape2..yg membantutkan proses pembinaan jati diri.
cam yg selalu duk iklan kat stesen radio zmn skrg.

HambaAllah Yang Memakmurkan 3:42 PTG  

tuan rumah to syahida:
kalau jenis tak kisah takpe, ade yg jenis takleh dengar..

tuan rumah to cik tim:
agree. iklan kadang2 bleh membuatkan manusia rasa inferior sbb promo sprt "fair n lovely". Kalau fare baru lovely. Kalau tak fair tak lovely. Psikologi media.

napisa-san 2:53 PG  

hehe i like this post sbb i am one of those ppl who love to have this kind of perasaan.. suka sangat puji diri sendiri comel. haha kepada sesape yg sakit hati, ubati la sendiri sbb mmg sejak kecil aku suka perasan comel. mmg niat aku, sbg doa. mana tau nnt btol2 Allah bagi comel, ameen.. :p

ps. ao, aku da delete blog lama haha ni stat yg baru..haha skrg baru aku mengekspos blog..b4 ni blog aku cm diari je..kini bebelan aku, nk aku jadikan bacaan orang (yg sudi membaca)

pnjg tak komen aku nih? haha

HambaAllah Yang Memakmurkan 3:20 PTG  

bleh tahan panjang tapi terima kasih..

intan.maisarah 3:26 PTG  

suke jugak gune ayat ayat mcm tu..contohnye..*saye kan anggun lagi menawan*
haha~ kadang2 pujian tu leh naikkn smngt kite nk buat sesuatu..ngeee~

Ain Surrey 8:13 PG  

hehe.. ramai take for granted bende ni. huhu (me myself like to self-proclaimed sometimes). tp ngan kawan baiks jer arr.

HambaAllah Yang Memakmurkan 7:06 PTG  

tuan rumah to intan:
btul sangat tuh. jadikan diri bersemangat kalau orang lain tanak kita bersemangat!

tuan rumah to kak ain:
well..that's what kawan baiks are for rite?

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP