Jumaat, Jun 17, 2011

Bumi Urdun (SE): Sehingga bertemu lagi bumi Jordan

Bismillah,

SE dalam kurungan dalam tajuk di atas bermaksud Special Edition. Pasal siri2 penulisan tentang Jordan belum habis lagi. Jadi disebabkan dah meninggalkan Jordan, maka kena la buat sebuah penulisan Special Edition bagi menghargai pelbagai orang di sekeliling saya.

Saya secara jujurnya tak tahu nak mulakan entry ini daripada mana..tetapi cube jelah.

TERIMA KASIH ALLAH..TERIMA KASIH ABATI (panggilan kepada ayah saya)

Alhamdulillah, atas nikmat & peluang yg Allah berikan, maka telah berlalu 133 hari (taqreeban: 4 bulan 13 hari) saya berada di bumi Jordan, bumi penuh barakah. Tempoh yang cukup singkat tapi memberikan 1001 kenangan dan makna pada diri. Saya pada awalnya tidak membayangkan akan kembali ke negara tersebut, tetapi dengan izin Allah serta restu Ummi & Abati, maka sampailah jua saya ke negara yang disebut oleh orang arab sebagai Mamlakah Al-Urduniyyah Al-Hasyimiyyah.

Meskipun menyedari bahawa negara ini kos hidupnya tinggi, namun atas dorongan daripada Abati, alhamdulillah dpt sampai ke Jordan. Terima kasih yang pertama saya kepada Abati (selepas berterima kasih pada Allah) kerana mengizinkan anakmu menjejak kaki ke Jordan serta memberi cadangan untuk masuk ke universiti di Jordan.

Dalam banyak-banyak tempat di Jordan pula, Ummi & Abati telah membenarkan anaknya ini utk tinggal di Amman, ibu kota negara Jordan (yg kos hidupnya lebih tinggi berbanding kawasan2 lain di Jordan). Saya amat merindui bandar & negara ini sebelum tiba ke sini. Kawan2 yg mencadangkan utk belajar bahasa arab di tempat lain (Syria, Yaman, Mesir) seperti kepelikkan kenapa saya ke Amman Jordan yang kos hidupnya sangat tinggi berbanding negara-negara tersebut. Saya juga dimarahi oleh seorang dengan menyatakan "mahal!". Rupanya ada hikmah besar saya dapat datang ke sini..kembali....


Hayyu Sharqiy, Sweileh , Amman.
Di sebelah kanan ade jisr musyaah. Di sebelah kiri ade kubah biru iaitu Masjid Abd Rahman bin Auf. Rumah saya di antara keduanya di tengah2.



Apabila dalam banyak2 tempat dalam Jordan, ibu kotanya adalah tempat yg bakal saya tinggal & belajar selama 4 bulan 13 hari itu, maka saya akan memfokuskan banyak penulisan saya kepada mantiqah Amman. Mantiqah lain takyah nak kecik2 hati..(kalau ade lah)


APE YANG BEST DI AMMAN

Amman terlalu banyak keistimewaan disamping ade Ampitheatre Rome (ape kaitan plak ni?!). Antaranya adalah

  1. Penduduk Malaysia tak ramai di Amman..maka akhirnya kenal la hampir semua rakyat Malaysia di Amman.
  2. Bila tak ramai, survival sendirian berhad adalah satu keperluan. Meskipun tidaklah semuanya survival sendiri..banyak bende ditanya. Tapi nak kena buat beberapa perkara sendirian itu menjadi satu keperluan kerana tak ramai warga negara Malaysia di Amman.
  3. Ramai kawan2 Abati yang dikenali dpt berjumpa. Yang dah tak jumpa dekat 14-15 tahun, alhamdulillah bila duduk Amman dapat jumpa balik. Pun begitu ramai tidak dapat berjumpa juga antaranya Syeikh Ahmad Hawa, Syeikh Solah Al-Khalidi, Dr Azzam Tamimi, Dr Yasin (mustasyfa islami), Dr Sharaf Qudhah dan beberapa lagi doktor2 di Jamiah. Banyak sebab musabab tak sempat jumpa mereka ini.
  4. Paling penting adalah dpt tengok rumah masa kecik2 dulu, tengok Mustasyfa Islami yang suatu masa dahulu selalu pergi, dan saya rasa kena cabut gigi masa kecik dahulu di situ. Adik saya Ahmad Yasin pun lahir situ dan banyak lagi kenangan.

Cuma saya tidak sempat ke sekolah lama saya..ada 2 reason. Satunya sebab dah cuba cari tapi tak jumpa, lepas 1st attempt tu dah tak cuba2 dah..jadi saya pun tak pasti sekolah itu masih wujud atau tidak.

Dalam kesempatan ini, saya perlu memberikan penghargaan kepada semua warga Amman yang saya kenali sepanjang 133 hari saya berada di Jordan. Kerana dengan mereka, kehidupan 133 hari menjadi berwarna warni & penuh dengan pengalaman.


TERIMA KASIH KEPADA SEMUA INSAN-INSAN HEBAT

Insan pertama yang saya harus berterima kasih adalah Umar Mutaqqi. Seorang yang saya telah kenali sejak di UK tapi lost contact sekian lama sehinggalah berjumpa kembali di Amman. Sebelum sampai Amman lagi dah tanye mcm2 kat dia tentang Amman melalui FB. Sepatutnya bukan tanya kat dia ttg Amman ni, kena tanya JK Kebajikan persatuan rasanya, tapi sebab kenal dia sorang je & tak tahu menahu benda lain, jadi tanya jelah dia kan. Beliau juga telah mengambil di Airport bersama dengan Mawardi Hafidzi semasa hari pertama ketibaan saya di bumi Jordan. Banyak bende belajar daripada beliau seperti cara2 nak naik bas dan nak beli line telefon. Beliau juga mengajak saya ke Aqabah semasa awal2 tiba di Jordan. Sampai2 je dpt ke Aqabah (which is a moment not to be missed sebab sepanjang 133 hari di Jordan, itu sahaja rupanya peluang ke Aqabah - selain drpd sebuah Hari Keluarga yang saya tidak attend..). Beliau juga telah memberi tumpang rumahnya banyak kali. Semasa awal sampai, tumpang di Bayt Hakim lama...kemudian bila pindah Bayt Hakim baru pun selalu tumpang biliknya. Terima kasih tak terhingga kerana menyediakan tempat penginapan. Antara syabab kat Amman tu rasanya ana banyak masa bersama anta. Pergi darul maarij sama2, pergi makan kat restoren munchies, pegi solat maghrib di Masjid Hussein dan pegi Sweifeh Mall, temankan cari rumah lama ana di Jubeiha, dan banyak lagi waktu2 bersama. Doa ana agar anta mendapat berjuta2 kebaikan. Selamat mempelajari pelbagai perkara di Amman. Kemudian kongsi2kan. Semangat anta yang tinggi dalam mencari ilmu & kefahaman itu ana kagumi. Moga dapat dimanfaatkan.


Umar Muttaqi (kiri) & Hasif (kanan)


Kemudian, terima kasih saya kepada saudara Presiden PPMA (Persatuan Penuntut Malaysia Amman) Muhammad bin Sidek. Orangnya kecil2 tapi penuh senyuman dan hati yang tenang. Selalu bagi pinjam katil utk tetamu yang datang rumah. Seorang presiden yang berwibawa dan penuh dedikasi. Seorang yang kemas orangnya dan berterus terang. Selalu buat jemput2 kat rumah kemudian menjemput ahli rumah makan beramai2. Terima kasih teman ana hantar mak ana ke airport haritu. Mintak maaf juga sekiranya terguris hati. Nanti kalau naik jadi Presiden lagi, harap terus memimpin PPMA dengan penuh mantap dan berwibawa. Semoga anta berpeluang belajar di Madinah seperti cita-cita anta insyaAllah. Jumpa di Saudi, seperti doa kita selalu.


Gambar ketika Pakcik Rahim (suami Ummi Ros) berkunjung ke Amman.
Dari kanan: Pakcik Rahim, penulis blog, Irfan, Umar Mutaqqi, Arif Amin, Muhammad bin Sidek, Zhafir & Wan Abd Baith


Seterusnya Wan Abd Baith, Timbalan Presiden PPMA merangkap roomate. Terima kasih kerana bersabar dengan roomate-mu. Hehe. Rasanya warga Amman yang paling tinggi kot. Dan kalau berjalan tu memang laju. Tak ingat ade sape tah cakap "kalau jalan mcm Baith....", menunjukkan berjalan Baith itu ada significant. Selalu memasang nasyid2 di bilik & seorang penuntut bahasa Jepun. Terima kasih pasang nasyid sedap2. Semoga berjaya bercakap Jepun sefasih berbahasa Arab. Akhir2 nak dekat musim buah ni, selalu buat jus buah2an secara fresh. Terima kasih atas jus2 yg sedap itu. Juga seorang yang rajin bersama dengan Muhammad ke kelas2 masya'ikh di Amman. Jadi semua jalan2 nak ke rumah2 kelas talaqqi ni dia tahu punye lah. Termasuk ke rumah Syeikh Syuaib. Pengalaman naik kete dengan Syeikh Syuaib tidak dpt dilupakan bersama anta Baith =). Terima kasih jugak bagi pinjam meja utk digunakan meletakkan laptop ana, bagi pinjam external hard disc & paling best bagi pinjam khazanah negara anta, kitab2 yg ana tak mampu nak beli. Hehe. Terima kasih ya! Semoga anta menjadi seorang syeikh yang besar sehingga dapat memberi sumbangan yang besar utk Islam nanti.


Semasa ke kuliah Syeikh Syuaib Arnoutt (seorang pakar ilmu hadith yang masih hidup. Ada yg kata beliau setaraf dengan Syeikh Albani. Mentahqiq kitab Sahih Imam Muslim)
Dari kanan atas: Ustaz dari Mu'tah yg ana lupa namanya, Ustaz Firdaus Suhaimi dari Mu'tah juga, Syeikh Syuaib, Irfan, Wan Abd Baith, Arif Amin
Dari kanan bawah: penulis, Qudratullah, Hazwan & Muhammad bin Sidek



Kemudian kepada saudara Qudratullah, JK Kebajikan PPMA. Seorang yang berpengalaman begitu luas dalam selok belok di Amman. Banyak bagi tips2 yang berguna dan berkongsi banyak pengalamannya di Amman. Banyak tolong setelkan hal2 warga Amman ni. Orangnya pun kecil2 tapi mempunyai hati yang besar dan tabah dalam menghadapi cabaran. Juga seorang yg boleh tahan tegas. Hehe. Ada beberapa insiden ana menyedari anta seorang yg tegas. Tapi ana taknak cerita kat sini. Selalu bawa orang berjalan-jalan di Jordan ni sebab sangat mahir dengan jalan2 di Amman dan di seluruh Jordan. Saya kalau nk tanya jalan, tanya pada dia. Tapi nasihat ana, habiskan lesen anta kat Malaysia dulu. Kemudian sentiasa berhati-hati di jalanraya Amman yg penuh cabaran itu. Beliau juga banyak membetulkan bab2 grammar bhs Arab. Ana doakan anta jadi lebih power daripada K.Zah. Jadi seorang pakar bahasa arab. Mungkin boleh terbitkan buku2 bahasa arab sendiri insyaAllah. Terima kasih juga ajak ana bersama2 jaulah dengan Hussein, Ahmad & Kareem ke Umm Qays dan sekitarnya. Sebuah pengalaman yg berharga & sarat dengan sesi pembelajaran bahasa arab. Sangat menarik!!

Seterusnya saya ingin berterima kasih kepada saudara Irfan, antara kamus berjalan dalam hidup saya di Amman. Beliau antara yang termuda dikalangan pelajar2 di Amman. Merupakan best student SPM di Al-Amin Kemaman semasa SPM 2010 dulu...(2010 kan?). Namanya dah disebut oleh makcik Zu (ibu kepada Mawardi) di Malaysia lagi semasa makcik memberikan barangan utk disampaikan kepada anaknya. Kadang susah nak expect sebab seorang yg sedikit senyap, tetapi apabila berkata-kata, penuh dengan isi dan buah fikiran yg bernas. Ana doakan anta semoga dipermudahkan semua urusan dan dapat sambung kembali belajar di Jordan, jadi seorang tokoh yang hebat suatu hari nanti insyaAllah berbekalkan kebolehan yang dikurniakan oleh Allah kepada anta. Bakat menulis juga tak kurang hebatnya. Semoga dapat membantu islam melalui penulisan2 anta.


Semasa makan2 di Taza, Amman.
Dari kanan: Qudratullah, Irfan, Hasif, Muhammad & Hazwan



Seterusnya saya ingin mengucap terima kasih kepada saudara Hazwan, Bendahari Agung PPMA. Merupakan antara jejaka2 kacak di Amman ni. (sorryla kat sini baru nak puji pasal tak sempat nak bgtau selama ni..hehe). Muka sentiasa tenang menguruskan duit..tapi yg sempat diperhatikan adalah menguruskan duit rumah la pasal sebelum berpindah rumah, jadi ketua rumah. Tapi masa ana datang awal2 ke Amman tu ade rasa mcm "senyap betol dia ni..sibuk main laptop je gaya". Hehe. Tapi kalau dah melawak tu memang mantop. Rindu ngan lawak2 anta. Muka tenang tapi kata2 berjenaka.

Kemudian saudara Arif Amin, terima kasih banyak2. Masa awal2 ana sampai banyak duduk sebilik dgn anta. Seorang yg berfikiran jauh & sangat meminati ilmu & tasawwuf. Juga meminati tokoh besar Syeikh Yusuf Al-Qardhawi. Semoga anta menjadi seperti syeikh Qardhawi juga suatu hari nanti atau lebih hebat lagi! Masa mula2 pindah Bayt A'zab selalu jadi tukang masak 'masak merah'. Tak boleh lupa masakan merah anta. Juga diharapkan dapat menjalankan tugasan sebagai ketua rumah baru dengan mantop skali. Jangan khuatir menerima cabaran. Cuma nak bagi nasihat sikit, kepekaan kena lebih ye Arif =) kalau anta fahamla ape maksud ana ni..

Seterusnya kepada saudara Hasif. Seorang yg sentiasa ceria & gembira. Melawak pun tak kurang bestnya. Sentiasa tekun mengadap laptop dan menempuh cabaran2 dalam Dota..jgn marah bro. Tapi pengalaman pergi Aqabah dengan anta memang menyeronokkan. T.kasih juga sebab bagi peluang tumpang Bayt Hakim beberapa kali. Dulu masa ana tumpang Bayt Hakim lama, selalu habis air. Kesian korang. Minta maaf & terima kasih. Ana doakan anta sentiasa berjaya dalam hidup. Kena bahagikan masa dengan baik agar sentiasa sukses..dunia & akhirat.

Tidak dilupakan kepada saudara Acap @ Muhammad Asyraf. Terima kasih tak terhingga kepada hadiah yg mengejutkan di akhir2 perpisahan..cewah! Terima kasih jugak sebab bagi tumpang Bayt Hakim beberapa kali..sbb nk guna internet yang laju di rumah korg. Hehe. Walaupun masa dengan anta tidak berapa kerap, tapi sangat gembira dapat kenal anta. Seorang yang ceria & melawak dengan loghat utaranya. Semoga sentiasa diberkati Allah dan dipelihara Allah SWT, sukses dalam pelajaran dan jadi seorang yg hebat di sisi Allah.

Terima kasih juga buat Nuh, seorang yg dikenali hari yang..entah ke berapa di Jordan sebab beliau berjalan2 keluar Jordan semasa hari2 awal saya sampai Jordan. Tapi masa 1st time jumpa beliau selepas beliau balik bercuti, beliau dah bercakap arab dengan saya. Hehe. Jujurnya ada beberapa perkataan memang saya tak berapa nak faham lagi waktu itu. Tapi menarik sebab anta banyak bercerita macam2 pada ana. Seorang yang bercerita non-stop. Dan tukang masak yg power. Nasi Lemak memang terbaik! Terima kasih bagi peluang ana masuk ke Bayt A'zab menggantikan anta. Ana doakan anta berjaya dalam study meskipun menghadapi pelbagai mehnah & cubaan. Smoga Allah membantu memudahkannya. Tapi ana nampak anta cukup tabah melalui liku2 hidup. Doa ana bersama anta.


Berpicnic di Umm Qays.
Dari kanan: Taufiq (bertopi Jordan), Nuh, Mus'ab (berkata mata hitam) & Ildaar (camni ke eja nama dia?) dari Rusia



Juga kepada Mus'ab & abgnya Taufiq al-Urduniy. Terima kasih banyak2 sebab bagi tumpang rumah korang beberapa kali. Seronok dapat kenal Mus'ab di UJ ni. 1st time jumpa mcm tak sure boleh buat kawan ke tak. Hehe. Tapi lama2 dah kenal seronok & best. Selalu sembang arab dengan anta dan belajar beberapa perkara..Soutu Safirul Bulbuli..perkataan2 ammiyah yg penting dan lain2. Best dpt berkunjung ke rumah anta yang tersergam indah itu. Juga kenangan ke rumah Ammu Khaled bersama2. Dan jaulah bersama ke Umm Qays, satu pengalaman yang tidak boleh dilupakan. Melihat dengan dekat Bukit Golan & Laut Tiberia. Duduk dekat dengan sempadan mungkin lebih kurang 20 meter & pengalaman ditipu budak yang bawak kita ke kawasan melihat bukit Golan itu. Terima kasih atas peluang tersebut. Semoga dapat bertemu di lain waktu. Dapat bertemu dengan family anta semuanya.

Terima kasih teristimewa buat 'abang' Syed Usamah. Masa-masa terakhir di Jordan banyak dihabiskan dengan Usamah sebab selalu berjalan2 dengan dia. Masa awal2 di Jordan tak banyak jumpa beliau sebab duduk pun jauh. Jadi jumpa bila dia datang rumah jela. Ziarah pertama ke rumah anta tidak akan ana lupakan, pada sebuah hari Jumaat. Sejak Ummi Ros & ibunda saya ke Jordan, maka selalulah melepak di rumah Usamah & keluarga. Sangat baik & merendah diri orangnya. Jiwa yang lapang dan spesific dalam beberapa perkara. Terima kasih banyak2 temankan ana jadi driver ke banyak destinasi semasa mak ana di Jordan. Juga memburu beberapa maqam2 nabi di Jordan. Terima kasih jugak sebab bagi tumpang bilik dan bagi pinjam camera SLR anta utk program KARISMA. Kenangan dengan anta berjaulah di akhir2 hari ana di Jordan pun tidak akan dilupakan. Ganti tayar sama2. Hehe. Doa ana, semoga success dalam study anta insyaAllah. Jadi seorang yg hebat dalam bidang anta. Pengalaman anta di Amman yg begitu lama patut dikongsikan dengan adik2 yg bakal datang nanti.


Syed Usamah memegang ikan di Aqabah semasa berBBQ di sana. Di belakangnya Syed Ubaidah. Mcm nak menembak orang pun ade gaya Usamah nih


Terima kasih khusus saya buat keluarga Wafa & isi rumah Bayt Wafa (sama jela kn orang2nya), Makcik Pah, Ubaidah & Ulfah. Ubaidah ni jumpe tak lama. Tapi orangnya sentiasa tersenyum juga. Makcik Pah yg sentiasa memberikan mutiara2 kata sebagai seorang ibu serta tak kurang membuat jenaka2. Terima kasih bagi tumpang rumah semasa kehadiran ummi ros & ibu ana di Jordan. Seronok bila tengok ibu2 ni pergi shopping di Wastul Balad. Ummi ana selalu call utk kirim salam pada makcik & selalu kata dia merindui makcik. Semoga dapat bertemu lagi..tak di Malaysia, di Jordan lagi. Tak pun di Saudi. Kalau tidak di dunia, pastilah di syurga nanti insyaAllah.


Keluarga Bayt Wafa semasa kunjungan ummi & Ummi Ros ke Amman. Terima kasih tumpangkan mereka di sana.


Kepada rakan2 di Bayt Syabil, Syabil, Ajmal & Akram. Kalian adalah rakan2 yang unik. Jarang bertemu tetapi pertemuan yang sekejap memberikan 1001 pengalaman dalam diri. Terima kasih ade sekali kami datang buat usrah di situ. Dapat makan nasi lemak pertama di Jordan. Memang sedappp!

Juga kepada akhawat2 Amman, diketuai oleh Ustazah Umme Ayman, Ustazah Nazirah, Ustazah Azeelah, Ustazah Khadijah, Ustazah Hanani, Kak (Ustzh) Jannah. Terima kasih kerana melayani ibu & ummi ros semasa kehadiran mereka. Memasakkan masakan yg sedap2 dan menjemput mereka makan di rumah. Nasi kerabu memang terbaik! Didoakan semuanya berjaya dalam study, dunia & akhirat. Ana doakan juga semuanya menjadi tokoh2 wanita yang hebat serta menjadi rujukan masyarakat suatu hari nanti. Didoakan semoga selalu masak sedap2 utk warga Amman. Kpd K.Jannah, jgn lupe shipping kamus2 ana dari Joden. T.kasih banyak2.


Nasi Kerabu. Komen: Superb!


Kepada 2 orang naqib PPMA saya di Amman, Ustaz Mustafa & Ustaz Syed. Terima kasih atas tunjuk ajar & ilmu yang dikongsikan. Sangat menarik sesi2 bersama ustaz berdua. Saya amat gembira dapat mengenali 2 orang ustaz ini dan berpeluang mengunjungi rumah mereka sebelum berangkat daripada Jordan. Didoakan anak sulung Ustaz Mus, Nafisah akan jadi mujahidah yang solehah & mentaati Allah, Rasul dan ibu bapanya. Juga kepada Ustz Syed, terima kasih kerana menerima kunjungan ana ke rumah ustaz meskipun dalam waktu yang agak last minute ana memaklumkan kepada ustaz. Terima kasih juga pada Kak Pah, isteri Ust Syed kerana menyediakan hidangan yg sedap sebelum saya balik. Sangat menghargainya.



Jamuan terakhir bersama semua ahli usrah PPMA di Al-Baeik, Hayaat Mall, Sweileh.
Dari kanan: Acap, Ust Mus, Ust Syed, Akram, Ajmal, Arif Amin, Irfan, Umar Mutaqqi & Hasif


Kepada para asatizah yang lain yg tidak sempat bertemu secara langsung sebelum ana berangkat pulang, Ustaz Anuar sekeluarga, Ustaz Anhar sekeluarga, Ustaz Nasir sekeluarga, Ustaz Akramin sekeluarga dan Abg Zul sekeluarga. Terima kasih banyak2 atas pengalaman dan saat bersama kalian. Meskipun tidak lama, tetapi seronok dapat mengenali ustaz2 yang datang ke bumi anbiya' melanjutkan pelajaran bersama keluarga. Mengingatkan keluarga saya pada suatu ketika dahulu. Semoga menjadi asatizah yg hebat2 juga di tanah air apabila kembali nanti. Kemudian mencetak manusia yg hebat juga insyaAllah.

Kepada adik2 baru yg sempat jumpa, Zhafir, Ismail & Danial. Selamat memulakan sesi 'persekolahan' di Amman. Perjalanan kalian masih panjang, well..at least lebih panjang daripada ana la. Jadi semoga tabah & tekun menuntut ilmu. Ikhlaskan niat & sentiasa mendambakan pertolongan Allah dalam setiap urusan dalam hidup. Make the best of everything di Jordan. Belajar daripada abang2 yang ada di Amman..jangan segan dan malu untuk bertanya. Kepada Zhafir, pengalaman dengan anta pun tidak kurang menarik. Bulan pertama sampai, dah bawa anta ke Petra. Seronok berjalan dengan anta. Tenang & ceria orangnya. Juga maqlubah yang anta buat, terima kasih. Sepanjang 133 hari di Jordan, bila anta sampai barulah Bayt A'zab itu ada bau maqlubah. Heh. Tapi tak sempat nak makan mansaf yang anta nak buat..Takpelah. InsyaAllah lain kali ana datang lagi Jordan.

Dengar kata ada 18 pelajar baru yang telah tiba di Amman. Seronok dengar ramai pergi Amman tu. Tapi dengarnya ramai yg buat preparation sebelum masuk jami'ah di merata2 tempat. Jadi tidak lama la di Amman tu. Takpelah. Kepada yg baru sampai, diucapkan selamat belajar arab adik2,abang2/kakak2. Selamat memasuki dunia degree nanti kepada semua yg akan memasukinya.


Terlalu banyak kenangan bersama yang akan diabadikan semasa di Jordan. Antara kenangannya adalah ke masjid Abd Rahman bersama2, makan kinafah bersama, minum teh jordan bersama2, sarapan bersama di pagi hari..ini paling best! Kemudian ke kelas2 masyaikh bersama walaupun saya tidaklah menjadi pelajar yang kerap. Angkut periuk2 makanan utk ke program bersama-sama. Berjalan sini sana dengan berlainan kawan2 di Jordan. Terima kasih untuk itu. Juga terima kasih kepada semua yg memberi pinjam hawiyah di Jordan ya utk pelbagai sebab. Hehe. Jasa dikenang. Serta bagi pinjam pelbagai bende yang tidak disebutkan di atas seperti memberi pinjam hiram, katil dll. Xie Xie!

Kenangan di Jordan yang tidak dapat diexpresi dengan kata-kata. Banyak perincian2 & saat di bumi Jordan itu pasti akan dirindui. Ibu saya yang ke Jordan seminggu sahaja pun sudah merindui dan berasa seronok ke sana. Ummi Ros pun begitu. Jadi saya pun pasti merasai begitu kerana Jordan tempat yg istimewa dalam hati saya. Saya mula menjejak kaki ke Jordan tahun 90an. Sebelum perang teluk, kemudian kembali ke sana selepas perang teluk. Keduanya kerana ayah saya belajar di UJ, jadi ia merupakan tempat yg terlalu istimewa dan susah utk dilupakan. Meski banyak perkara2 yg saya tak berapa gemar di Jordan, banyak perkara yg indah boleh diabadikan dan perkara-perkara tak berapa indah itu saya jadikan kenangan supaya boleh tersenyum bila mengingatkannya kembali.

Kepada kawan2 di luar Amman, ini memang lebih ramai. Ingin saya rakamkan ucapan jazakumullah khayral jaza' kepada semua secara umum! Kalian juga telah mewarnai 133 hari saya di Jordan. Terima kasih tidak terhingga. Moga Allah membalas jasa kalian. Wajah2 kalian akan sentiasa dipahatkan dalam hati dan peribadi2 kalian akan dikenang selalu.

TERIMA KASIH SEKALI LAGI SEMUA!

Semoga bertemu di lain waktu, tidak di dunia, insyaAllah di syurga!

Wassalam

Tamat menulis 16 Jun 2011 - 10pm



0 komentar:

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP