Selasa, April 29, 2008

Peluk kekasih didenda RM1,500

So kalau orang kaya ade duit banyak, boleh peluk kekasihnya banyak kali tanpa didakwa. Hem. Yang pompuan tu pun 1, dah tahu nafsu laki camtu, sape suruh menggatal pegi dating tuh??
___________________________________________
Seorang hakim Mahkamah Tinggi Pulau Pinang menyifatkan hukuman penjara lima bulan sebagai "keterlaluan" terhadap seorang lelaki yang memeluk kekasihnya.

"Tidak ada orang akan keluar bertemu janji dengan kekasihnya dengan hukuman keterlaluan itu.

"Tidak ada lelaki yang ingin mengajak keluar anak dara kita lagi selepas ini.

"Inilah realiti kehidupan," kata hakim Abdul Rahim Uda hari ini ketika menghakimi rayuan penoreh getah Mohamad Roslan Zainol.

Pemuda itu dijatuhkan hukuman tersebut di mahkamah majistret Butterworth pada 3 Disember lalu selepas mengaku bersalah.

Beliau didakwa mendakap erat-erat kekasihnya beberapa kali dan cuba menciumnya ketika mereka berteduh di sebuah pondok sewaktu sedang hujan di pantai Telok Molek, Seberang Prai utara jam 9.30 malam pada 29 November lepas.

Selepas gadis itu bergelut cuba melepaskan diri dan kemudian berjaya lari, saudara lelakinya membawa Mohamad Roslan ke balai polis dan membuat aduan.

Hakim Abdul Rahim berkata hukuman tersebut "tidak mempunyai asas" memandangkan hubungan pasangan kekasih tersebut, lapor laman web The Star Online.

Timbalan pendakwa raya Muna Mohamed Jaafar bersetuju dengan pandangan hakim tersebut tetapi menyatakan Mohamad Roslan djatuhkan hukuman yang setimpal kepadanya dan mereka yang cenderung berkelakuan sedemikian.

Abdul Rahim menolak rayuan Mohamad Roslan atas sabitan kesalahannya, membenarkan rayuan untuk meringankan hukuman terhadapnya.

Peguam tertuduh A. Premanand berkata anak guamnya telah insaf dan berjanji tidak akan mengulangi tindakan tersebut.

Mohamad Roslan kemudian dijatuhkan hukuman denda RM1,500 atau tiga bulan penjara jika gagal membayarnya.

Sumber: http://www.malaysiakini.com/news/82044

Isnin, April 07, 2008

Kenyataan Rasmi Rakan Masjid

Bismillah~

(saya mode)

Atas permintaan saudara Amir, Pres RM, saya telah uplod kenyataan rasmi dari beliau berhubung dengan isu peperangan banner dan entry blog saya yg bertajuk “Sediakan alternatif & cari punca”. Saya memohon maaf pada saudara Amir kerana meng-upload kenyataan beliau ini agak lewat daripada hari yg beliau minta saya upload atas sebab, semasa attempt saya kali pertama utk upload kenyataan ini, berlaku masalah teknikal yg tidak diingini.

Adalah hasil pertemuan saya bersama Pres RM, disertai gurau senda yg bersahaja, beliau telah menjelaskan (juga ada disebut dalam kenyataan di bawah) bahawa segala yg berkenaan peperangan banner tersebut adalah bukan dibawah arahan beliau sebagai Pres RM. Dapatlah disimpulkan bahawa pihak2 yg telah mengeluarkan kain rentang, menerbitkan blog anti-euph & perhimpunan tersebut bukanlah hasil inisiatif dan bukanlah arahan pimpinan RM. Ianya merupakan tindakan pihak2 yg diluar batas dan kuasa RM sendiri dalam mengawalnya.

Mungkin ada pihak yg akan kata “alah..dah sejuk2..baru nak kuar statement kata tak mengaku”, namun sebagai seorang Muslim yg mengamalkan prinsip keadilan dan bersangka baik, saya secara peribadinya meletakkan kepercayaan pada Pres RM atas statement yg dikeluarkan. Ini kerana sifat bersangka baik adalah sifat yg sepatutnya diamalkan oleh setiap insan. Janganlah kita pandai menghukum tanpa menyiasat.

Bagi diri saya secara peribadi, ingin saya katakan bahawa penulisan saya di artikel “Sediakan alternatif & cari punca” hanyalah pandangan peribadi saya dan bukanlah berpihak pada mana2 kelompok atau kumpulan. Oleh itu saya ingin memohon maaf pada pimpinan RM atau mana2 pihak sekiranya penulisan tersebut menyentuh hati kalian.

Ini kerana kemungkinan branding K&TL itu lebih hampir terkait dengan RM. Namun saya katakan bahawa saya menyebut perkataan PENYOKONG dalam penulisan tersebut. Ini bermakna ia tidak ditujukan pada mana2 kelompok yg khusus tetapi ia bermaksud umum. Saya jugak merupakan seorang penyokong K&TL. Walaubagaimanapun saya faham kerana RM dilihat sebagai entiti rasmi Islam dalam kampus maka secara umumnya, ia akan di-associate pada RM sendiri. Saya memohon maaf juga atas perkara tersebut.

Saya ingin juga menyatakan bahawa saya juga tidak menyokong event2 yang melanggar garis panduan Islam. Terutamanya jika pelajar Muslim menyertai event tersebut. Namun ia terpulang pada diri mereka masing2 yg sudah cukup matang dan pandai berfikir serta sudah diberi peringatan oleh pelbagai pihak termasuklah khutbah jumaat dan peringatan2 secara tidak rasmi lain. Ini kerana Allah telah mengilhamkan setiap jiwa itu jalan kefasiqan dan ketaqwaan (rujuk surah Ash-Shams), maka sebagai seorang Muslim, kalian berfikirlah apekah tindakan kalian itu mendapat pahala dan redha Allah atau tidak. Bagi event2 anjuran Non-Muslim pula, saya merasakan mereka pun juga pandai berfikir utk melaksanakan event itu adakah ianya baik atau tidak kerana saya percaya agama yg mereka pegang juga mengajak manusia ke arah kebaikkan.

Jadi, nilaian kebaikkan itu harus diteliti dengan baik oleh seorang Muslim terutamanya. Adekah percampuran lelaki dan perempuan itu baik? Jika ya..kenapa Allah melarang? Adakah hiburan yang disalurkan itu baik? Jika ya..kenapa ade ulama’ mengharamkan? Ini sepatutnya perlu difikir oleh setiap orang Muslim.

Saya juga ingin meminta dan menyeru pada pihak2 yg telah melampaui batas luar kemampuan pimpinan RM dalam melakukan perbuatan2 seperti mengeluarkan kain rentang, blog dan melakukan perhimpunan utk tidak terburu2 dalam melakukan sesuatu tindakan yang bakal menjadi fitnah pada pihak2 tertentu dan juga fitnah pada Islam. Perbuatan kalian itu amat2lah menyedihkan dan sepatutnya pihak2 yg melakukan perbuatan tersebut berfikir dahulu sblm melakukan tindakan itu. Jangan sampai kita melakukan sesuatu yg memburuk & mengeruhkan keadaan.

Akhir sekali saya berpesan pada diri saya dan kawan2 yg lain, marilah sama2 kita hindari sifat suka condemn, suka complain tapi semaklah diri apa yg kita sudah lakukan utk memperbaiki keadaan? Ada pihak yg suka complain setiap masa. Sepertinya, apabila RM tidak melakukan ape2 utk menentang kemungkaran, akan ada pihak yg mengatakan “ape la RM ni kata persatuan Islam tapi tak buat pape pun orang buat maksiat nih?”. Namun apabila RM melakukan tindakan, maka ada yg akan kata “ape RM ni kacau2 event orang? Buat event waktu sama la..takde masa lain ke nak buat?”. Maka saya percaya RM akan melakukan tindakan yg telah digariskan oleh AlQuraan & Sunnah serta nasihat pihak yg benar. Walaupun perbuatan mereka tidak semestinya tepat, tetapi haruslah kita juga menilainya adakah mereka laksanakan itu berlandaskan syariat & disuruh oleh Allah. Jika YA, maka kita wajib menyokong. Jika TIDAK, maka kita wajib menolak.

Sekali lagi ingin saya memohon maaf atas kekurangan diri saya sendiri. Moga kita semua diberikan hidayah dan rahmat oleh Allah dan berusaha menjadikan suasana kampus kita dengan suasana yg baik, tenang, harmoni dan diredhai Allah.

Wassalam

________________________________________________________

ASSALAMUALAIKUM W.B.T. & SALAM SEJAHTERA.

Sejak akhir-akhir ini, kedengaran suara-suara yang bercakap perihal pelbagai isu yang dikaitkan dengan nama Rakan Masjid (RM). Kenyataan rasmi ini dikeluarkan bertujuan untuk sedikit sebanyak memberikan penerangan dan maklum balas di atas isu-isu berkenaan, supaya dapat mengelakkan salah faham daripada terus berlaku.

Saya mengharapkan pembaca-pembaca dapat menilai dengan penilaian yg adil dan memberikan sedikit keterbukaan dalam menerima setiap isi yang disampaikan. InsyaAllah, kenyataan ini tidak bertujuan untuk menghukum mana-mana pihak tetapi lebih kepada mendasari kepada sebarang isu yg timbul.

Banner Heart for Islam (H4i)

Amat mendukacitakan apabila insiden banner H4i diconteng oleh pihak yg tidak bertanggungjawab. Insiden seumpama ini merupakan perkara yg pertama kali berlaku di kampus di mana ia mencetuskan rasa sedih, marah, kecewa & simpati kerana ia dilihat sebagai perbuatan yg tidak bermoral & tidak berakhlak.

Dalam kes ini, pihak RM tidak terburu-buru dalam membuat sebarang pertuduhan. Kami bertindak dalam kerangka undang-undang universiti iaitu membuat laporan rasmi kepada pihak Rektor dan Sekuriti U*TP bagi tujuan siasatan dan tindakan selanjutnya. Dari sudut organisasi, arahan telah dikeluarkan agar semua ahli RM tidak mengambil sebarang tindakan sendiri dan tidak terpengaruh dengan segala provokasi yg bersifat murahan. Untuk makluman, pihak H4i telah pun menempah 3 banner baru bagi menggantikan banner yg asal.

Rentetan daripada insiden tersebut, ada pihak yang cuba untuk melaga-lagakan RM dengan pihak penganjur program Euphonius. Untuk itu, satu pertemuan rasmi seliaan Majlis Perwakilan Pelajar (MPPU*TP) telah pun diadakan antara pihak RM dengan pihak penganjur Euphonius bagi mengelakkan salah faham daripada terus berlaku. Alhamdulillah, salah faham telah dapat dielakkan dan kata sepakat telah dicapai secara bersama. Segala perbincangan telah dirakam secara audio dan telah dilaksanakan secara professional oleh kedua-dua pihak.

Hedonisme

Kami juga merupakan seorang mahasiswa seperti saudara-saudari sekalian. Kami juga remaja, mendengar lagu, memerlukan hiburan, sama seperti saudara & saudari sekalian. Adalah satu pembohongan sekiranya kami (RM) mengatakan kami tidak memerlukan hiburan.

Saudara, saudari yg dikasihi sekalian,

Hiburan merupakan satu lumrah dalam memenuhi keperluan pancaindera seseorang manusia. Islam tidak menolak hiburan. Ianya satu agama yg mengikut lumrah kehidupan manusia. Hukumnya adalah harus. Namun ianya juga boleh bertukar kepada haram sekiranya ianya jelas bertentangan dengan garis panduan dan batasan Islam. Sebagai analogi, manusia memerlukan garam tetapi terbatas kpd amaun yg tertentu. Kurang garam mendatangkan masalah, terlebih garam pula mendatangkan penyakit. Sama seperti hiburan, tanpanya kita kebosanan tetapi sekiranya berlebihan pula boleh mendatangkan mudarat.

Dalam memilih hiburan, Dr Yusuf al-Qardawi telah menggariskan 4 elemen penting bagi dijadikan rujukan.

 • Penyanyi – hendaklah menutup aurat, bukan seorang wanita
 • Persembahan – terjaga dari segi akhlak & perbuatan, tiada penari wanita
 • Penonton – terpelihara daripada percampuran antara lelaki & perempuan yg bukan mahram, menjaga akhlak & perlakuan
 • Lagu/lirik – tidak menaikkan syahwat, tidak memuja manusia secara berlebihan

Sekiranya majlis itu mengikut seperti yg dinyatakan di atas, tiada sebarang masalah utk kita hadiri dan menikmatinya bersama. Sekiranya ia mengingkari tatatertib ini, jelaslah ia merupakan satu majlis yg bertentangan dengan dasar seorang muslim.

Di pihak RM, sememangnya kami tidak bersetuju dengan penganjuran program seperti Euphonius. Stand ini dipersetujui bersama oleh majlis tertinggi RM dan pihak pengurusan masjid An-Nur sendiri. Untuk itu, satu memorandum rasmi telah dihantar kepada pihak pengurusan U*TP dan beberapa pertemuan telah diadakan dengan pihak pengurusan bagi membincangkan hal ini. Perkara ini turut dijelaskan kepada pihak penganjur Euphonius dalam pertemuan rasmi seperti yg telah dinyatakan sebelum ini. Resolusi yg dipersetujui bersama adalah kedua belah pihak akan meneruskan agenda pihak masing-masing.

Amar Makruf Nahi Mungkar

RM merupakan sebuah badan pelajar yg bermatlamatkan pembinaan bi’ah (suasana) solehah di U*TP. Setiap pelaksanaan aktiviti dan tindakannya adalah di bawah pantauan dan kelulusan pihak pentadbiran masjid dan juga pihak universiti. Dalam memenuhi kewajipan selaku badan pelajar Islam, kami melaksanakan tindakan amar makruf (mengajak kpd kebaikan) dan juga mencegah kemungkaran mengikut kapasiti yg dibenarkan.

Secara rasmi, tindakan yg telah diambil dan dipersetujui adalah seperti berikut:

 • Pertemuan rasmi dengan pihak penganjur
 • Perbincangan antara RM dan pihak pengurusan universiti
 • Menyentuh isu berkaitan hiburan di setiap kuliah maghrib
 • Mengadakan road-show “Hiburan Mengikut Islam” di cafe-cafe pada 27 March
 • Pendidikan melalui flyers dan risalah Suara An-Nur pada hari Jumaat
 • Melipat-gandakan usaha promosi aktiviti H4i
 • Menyampaikan kefahaman melalui kumpulan-kumpulan kecil dan Smart Group (Usrah)

Semua perkara di atas adalah perkara yg telah mendapat kelulusan pihak universiti. Setiap usaha rasmi RM mempunyai logo rasmi dan sebarang terbitan risalah atau poster mempunyai cop pengesahan. Usaha-usaha selain daripada perkara di atas sama ada bersifat kumpulan atau individu bukanlah atas arahan kepimpinan Majlis Tertinggi RM. Diharapkan saudara-saudari kini lebih jelas & tidak menghukum kami di pihak RM berdasarkan kerja-buat selain daripada perkara di atas.

Rakan-rakan yg dihormati,

Usaha dakwah haruslah disampaikan dengan cara berhikmah. RM bukanlah golongan yg terbaik namun alhamdulillah, RM dinasihati oleh ustaz-ustaz yg mempunyai ketajaman ilmu dan pendapat yg jelas. Selain menyeru pelajar Islam ke arah kebaikan, kerja-kerja mencegah kemungkaran tetap perlu dilaksanakan bersesuaian dengan hadith Rasulullah s.a.w,

“Barangsiapa melihat kemungkaran hendaklah dia mencegahnya dengan tangan (kuasa). Sekiranya dia tidak mampu, hendaklah dia mencegahnya dengan lisan. Sekiranya dia tidak mampu, hendaklah dia mencegahnya dengan hati. Dan itu adalah selemah-lemah iman.”

Hadith di atas menyeru kita untuk melaksanakan pencegahan atas perkara mungkar dengan sedaya upaya mengikut kemampuan & keterbatasan kita. Usaha tersebut bukanlah hanya wajib kepada RM, bahkan kepada seluruh umat manusia yg menganuti agama Islam. Terima kasih & tahniah kepada mana-mana pihak mahu pun individu yg sama-sama melaksanakan tangungjawab tersebut.

Akhir sekali terpulang kepada warga kampus untuk memilih jalan masing-masing. Pendidikan telah disampaikan, pencegahan telah dibuat. Semoga kita sama-sama diberikan taufiq & hidayah dalam setiap keputusan yg dibuat.

Penutup

Bagi pihak RM, kami memohon maaf sekiranya terdapat sebarang kesulitan yg berlaku atas kelemahan pihak kami. Diakui masih banyak perkara yg perlu diberikan perhatian. Di pihak Majlis Tertinggi RM, kami telah berusaha dari semasa ke semasa untuk tujuan pembaikan. Kami mengharapkan kerjasama & sokongan semua warga kampus dalam membantu mewujudkan bi’ah solehah di kampus U*TP yg dicintai. Pandanglah setiap perkara dengan pandangan agama, hakimi setiap kejadian dengan penilaian al-Quran & al-Hadith. Semoga usaha kerdil ini mendapat pandangan rahmat daripada Allah swt.


“Bersama Membina Bi’ah Solehah”


Amir Fadhli Bin Razali,
Presiden Rakan Masjid 07/08
Ibn.razali85@gmail.com

Rabu, April 02, 2008

Boleh ke kita tahan gelak kita tuh?

Bismillah.

(urgH~ so many things to write..time2 bz ni plak ade je hal dan cerita yg nak tertulis..tetibe jadi rajin update blog ini)

Tengah bejalan ke sebuah destinasi tadi, di tengah perjalanan, bertembung 1 adegan. Ada 2 orang perempuan dari hadapan sedang berjalan (bertentangan dari arah aku la nih) dan ade sekumpulan laki perempuan dari arah yg sama dengan aku berjalan jugak. Sampai 1 titik pertemuan, seorang laki dari kumpulan yg sama arah dengan aku tuh...tah mcm mana hampir bertembung dengan seorang perempuan dari arah bertentangan.

Ini menyebabkan perempuan dan lelaki itu melakukan gaya pergerakkan utk mengelak 1 sama lain. Tak tahu mana yg start dulu. Tapi kalau dibayangkan, bile laki tu ke kiri, perempuan tu pun ke kiri sebab diingatkan laki tu nak ke kanan, tapi bila mereka sama2 ke kiri, dua2 akan ke kanan dan begitulah sampai 3-5 saat berlaku adegan elak mengelak yg tidak berkesan itu. Ia berlaku kemungkinan sebab sistem penghantaran maklumat kita bergerak sama dan masing2 ingin mengelak cepat utk cover malu. (tapi sebenarnya cara yg lebih mudah adalah seorang duduk diam, dan bagi ruang utk yg seorang lagi tu melakukan pergerakan sama ada ke kiri atau ke kanan..hehe) Mungkin antara kita, pernah berlaku peristiwa itu.

Nywayh, peristiwa ini pasti meninggalkan perasaan "malu" beberapa ketika..lebih2 lagi jika ramai yg melihat..dan ade kawan2 yg jenis tak amik kira perasaan kawan...maka mereka akan ketawa "muahahahahahahahahaha".

Timbul dalam diri aku..sejauh mana seorang penonton atau seorang kawan yg menyaksikan adegan tersebut, mampu menahan ketawa ketika melihat kawannya sendiri terkena suatu peristiwa yg mungkin memalukan dirinya?Kita amik contoh lain la eh.

Sejauh mana kita boleh menahan gelak ketika melihat kawan kita jatuh tergolek atau terjatuh longkang (adeh..longkang ni sensitip snanye) walhal waktu tu dia rasa sakit dan malu sbb tejatuh. Yang kita plak gelak2 tak fikirkan perasaan membe.

Atau..

Kawan kita terlanggar someone yg lain jantina nye...kalau tak gelak..mesti kuar sebutan2 yg "OooOo.." .."fewwit~". Ape2 tah sume tuh. Padahal membe tu tengah merah je muke.

Atau..

Dalam keadaan dia tersasul kata..atau tersilap sebut sesuaut perkataan yg tanpa dia sengaja yg pada pengamatan kita kalau kita gelak nih..mesti dia sangat2 malu..Ataupun ape sahajalah peristiwa seorang yg ternampak aibnye..atau berlaku satu peristiwa yang memang kalau ikut nafsu kita tu memang nak gelak gile2...tapi bende tersebut sangat2 memalukan kawan kita

Pada keadaan itu..adekah kita akan gelak ketawa puas2..pastu akan cakap "sorry2..lawakla. Aku takleh tahan gelak" atau kita mula biasakan diri kita utk memahami perasaan malu dan sakit dia dalam hati..lantas kita tidak gelak sedikit pun?

Kadang2 kita kuat gelakkan orang, tapi bila kita berada di tempat orang tu, kita akan berasa sedih, sangat malu dan kecil hati bile kawan kita sendiri gelak ketawakan kita dalam keadaan tu. Alangkah "bagusnye" kita menjadi kawan seperti itu bukan?? Waktu kita gelakkan orang, bagai lawak antarabangsa yg tak dapat ditahan gelak ketawanya, tapi bila kita yg terkena, kita mulai rasa sakit hati.

Ada ketika, org yg terjatuh, termalu tu akan lebih dahulu ketawa dan senyum atas beberapa sebab:
1. nak nampakkan diri dia masih ok dan nak cover malu dan sakit.
2. nak nampakkan diri dia pun bleh join gelak ketawa korang walaupun dalam keadaan diri malu dan sakit
3. nak lupakan peristiwa yg telah berlaku

Basically kalau orang yg terjatuh atau ter-aib tuh gelak/senyum balik..maksudnye dia nak COVER. PErcayalah. Oleh itu, kita cuba tidak gelak ketawa dan senyum bersama dia jika kita merasakan keadaan tidak sesuai utk begitu. Ada kalanya kita boleh bergelak ketawa selepas terjatuh atau tergolek..itu hanya boleh berlaku jika kita sama2 terjatuh atau tergolek atau ter-aib bersama dia. Kalau dia sorang je, elakkan diri dari mentertawakan kawan kita ituh kerana mungkin boleh jadi...walaupun dia tak sebut..tapi dalam hati dia mungkin terasa atau terkecil hati.Maka wahai manusia...belajarlah meletakkan diri kita di tempat orang. Kalau kita berada di tempat kawan kita, adekah kita akan berasa sakit hati, adekah kita akan berasa malu, adekah kita akan rasa kecil hati, adekah kita akan rasa tension, adekah kita akan rasa tercabar, adekah kita akan terasa marah...SEMUA itu harus kita pertimbangkan..sebelum kita buat sesuatu tindakan. Sebab kadang2 kita dengan mudahnye akan kata "eh..sorryla aku tak sengaja..". Sikit2 sorry...lama2..ape nilai sorry tersebut kalau sebenarnya kita mampu sahaja mengelakkan dari membuat kesilapan..tapi kita taknak berfikir dahulu.

Oklah..ckupla..nnt panjang sangat..

Wassalam

Selasa, April 01, 2008

Boikot memboikot~

Bismillah

Hem. Hidup sebenarnya sangat sibuk. Tapi tak tahula kenapa tangan ni rasa menggatal sangat nak menaip keyboard ni utk respon terhadap isu seperti yg telah ditulis pada tajuk di atas. Entri ini bukan bertujuan utk ulas filem fitna, bukan nak senaraikan barangan2 yg perlu diboikot..walaupun mungkin ade senarainya, aku pun tak tahu lagi sbb tak abis lagi type entry ni.

Kita tahula kan sejak kebelakangan nih, filem fitna menjadi sebutan semua masyarakat Islam (sape tak tahu lagi tu baik gi search kat Google. Kesian plak ketinggalan zaman). Filem pendek yg berbelas minit ini telah dengan mudah dan sesuka hati menghina Rasulullah, AlQuraan dan ummat Islam seluruhnya dengan memberikan beberapa ayat Quraan (alamak..aku ni tengah ulas filem ni ke??). Sesiapa yg tak faham Islam secara sebenar memang akan mudah tersentuh hati dan menerima bulat2 ape yg ditontoninya sebab sound effect filem tu konon2 sedih dan menyayat hati. Tapi seorang Muslim harus menonton filem tersebut dengan perasaan yg marah & kecewa kerana Islam telah dengan mudahnye difilemkan seburuk rupa.

Ekoran filem itu..dan sape yg ingat lagi kartun yg hina Rasulullah dikeluarkan oleh negara Denmark, maka sekarang tengah giat kempen memboikot produk2 Belanda, Denmark. Woh. Bagus. Lepas mahathir kuar kenyataan boikot, memang semua lapisan masyarakat bersemangat nak boikot produk2 Belanda, produk2 Denmark la. Hem. Bagus2. Aku pun gembira skali semangat memboikot inih. Memang agak berkesan gakla. Sape nak tahu senarai produk kampeni Anglo-Dutch (Anglo tu refer British..Dutch tu Dutch la..Belanda = Netherland). Oh. Shell tu pun under Anglo-Dutch. Kire kalo ade nama Dutch ni..mmg masuk list la nak boikot kan? Senarai dia byk kat sini: http://en.wikipedia.org/wiki/Unilever. Kampeni Unilever ni la ade kaitan ngan Dutch. Bukak sendiri dan baca la..rajin2 kan diri sket.

Cuma mungkin ade 3 perkara yg suka aku berikan pendapat aku..

1. Takkan Belanda ngan Denmark je?
Hem..timbul persoalan dalam kepala aku, nape skarang baru sibuk promote boikot Belanda & Denmark? abis selama nih Israel membantai, membunuh, merogol, menghina, menganiaya, mencabul, menembak, mengebom, menyepak, menumbuk, membelasah, menerajang ummat Islam kat Palestine tu secara fizikal, maka berapa ramai ummat Islam yg peduli tentang keadaan mereka? So ok. Israel dapat bantuan US berbillion2 dollar utk membunuh ummat Islam..maka takde plak kita bersemangat nak boikot US? Bile ajak boikot makanan2 dari US, buat dunno je. Tapi bile kuar isu Belanda ngan Denmark ni..smangat je boikot. Okla, nanti ade yg kata "takkan smua bende nak boikot? dahla banyak produk2 sume import dari US, UK, Belanda, Denmark, kalo boikot, abis kita nak guna ape lagi? Ummat Islam ni dahla takde produk sendiri (ni point ke 3 nnt eh)".

Maka aku akan berkata "okla fine..takleh nak boikot semua, boikot la makanan je? at least. we can choose alternative lain kan?" sebab makanan ni melibatkan nafsu je. Kalau nafsu tu nak kat KFC, McD, Pizza Hut, maka kita sememangnya akan sumbang ke company2 US tu la. Nanti akan ade yg kata "eh..ustz zaharuddin kata harus je boikot..so boleh la gi KFC, McD sume tuh". Erm..berkenaan kenyataa Ustz Zaharuddin, mungkin dia lebih arif dari aku tentang isu nih. Sebab dia kat kalo nak boikot produk Yahudi ade beberapa syarat, tapi aku tataula utk kes Belanda ni dia kuar statement cmana plak. Sbb dia kata harus makan, minum KFC, McD sume tuh dengan syarat, ade 4 syarat yg dia bubuh pada akhir kenyataan beliau. (boleh baca di SINI). Tapi tu mungkin pendapat peribadi dia. BIaselah bende2 ni ade pendapat masing2 dan kita kene hormat la kan? Takkan kita nak kata "oo..dia salah dan dia tu lebih betul". Lagipun kalau ikut syarat yg dia bagi tu la kan..syarat ke-4 dan terakhir ialah:

d) tiada sebarang bukti secara bertulis dan penghebahan rasmi syarikat bahawa mereka membantu dan menyumbang khas kepada serangan ke atas Islam, yang mana ia dibuat atas nama syarikat dan bukan salah seorang individu dalam syarikat sahaja.

Kalau fikirkan la, agak2nye ade ke syarikat US akan isytihar secara rasmi dia bagi duit utk bunuh ummat Islam? Serasa aku la mereka takkan 'kurang-bijak' sebegitu utk kuarkan statement itu. Tapi kalau kita faham betul2, akhirnya keuntungan KFC, McD, Pizza, Coca Cola ni akan gi mana? digunakan utk company sahaja ke......atau akan balik pada kerajaan US? cthnye bayar cukai kerajaan, tu gi ke mana duit2 tuh? (ke US takde tax?), kalo 1 company bayar 1000 dollar. So kalo ade 1000 company, maka dah jadi 1000000 dollar. Banyak2. Maka sepertimana yg kita tahu, sememangnya US ni menyokong Israel secara terang2an tanpa bleh dinafikan lagi.

Waktu Syeikh Yusuf Qardhawi dlu kuar statement suruh boikot produk US dan Israel dengan kenyataan setiap dollar menyumbang 1 peluru..ke camtulah lebih kurang kan? Tapi bape ramai yg endahkan saranan beliau?

Bagi yg nafsunya masih nak makan McD, KFC, Pizza, Dunkin Donut, Baskin Robin..or minum Coca Cola, PEPSI, etc2 dan sewaktu dengannya, maka mungkin kenyataan ini tidak akan diendahkan. Begitu juga sesapa yg suke isi minyak kat Shell, kemungkinan takkan mengendahkan saranan memboikot produk Belanda iaitu Shell, walhal ade je alternatif lain utk isi minyak. Tapi sebab hati tu dok kata "Shell la bagus..lebih kilometer". Maka kita akan buat tak endah ngan kempen boikot nih.

So nape la nak boikot produk Belanda sahaja? Kne la boikot sume produk negara yg menentang Islam gak kan? (ni kalo orang overseas ni maybe ade pendapat diaorg sendiri kot..)

2. Ubah cara pembelian
Bile ckap kne boikot smua produk negara2 yg menentang Islam, maka kita akan bermula dari US, Belanda, Denmark. Kemudian kita akan clik sana sini, akhirnya jumpa makin banyak orang yg berkaitan dengan US, Belanda & Denmark yg mungkin akan bawa anda kepada senarai barangan dari pelbagai negara yg perlu diboikot sebab semua ade link.

Maka pada saat inilah, peranan kita bermula. Ape peranan kita? Takkan nak hafal semua senarai barangan kot? Tak terhafal kita agaknye. Bukak website atas tadi pn dah tahu takleh hafal smua. Ok. Hafal yg penting2 je sprt barangan yg selalu kita guna. Ok gak tuh. Setuju2.

Alngkah baiknya kalau kita fikirkan carayg lebih mudah iaitu, drpd semarakkan kempen boikot barangan Belanda, Denmark ngan US, ape kata kita semarakkan pembelian barangan buatan Malaysia? yelah kadang2 ade barang yg di-condemn kata tak berkualiti la..tak sama class ngan barangan import, haih...kalau kita smua berfikiran camtu dari A-Z, alamatnye memang produk2 dari Malaysia tak bekembang la kan?

Dengan cara ini kita boleh didik orang membuat pemilihan dalam berbelanja. Biar orang lebih teliti dalam memilih produk2 sama ada ia buatan negara yg tidak menyokong Islam atau buatan negara sendiri. Marilah ubah cara pembelian dengan mengutamakan produk orang2 Islam (sprt saranan PPIM) dan kalo paling teruk pun, target la barangan buatan Malaysia (yg Islam tu cekla halal ke tak ye..jgn mian bantai gak). Pastu galakkan la member beli barangan buatan tempatan gak.

Kalau nampak orang len beli barangan negara yg patut diboikot, kalau berani tu tegur je. Takpun paling kurang, tnjuk contoh. Kalau kita berpendirian utk boikot, orang akan tertanya2. Maka itulah peluang kita nak menerangkan. Ade 1 kes, disebabkan orang yg beli produk2 yg nak kne boikot ini adalah golongan2 pendakwah, tak pasal2 dia kne tuduh "ler..diaorg pun beli barangan boikot? amacam? bukan diaorg ke patut jadi contoh" (ni ade kaitan ngan kempen Palestine nih). Kalau nampak situasi tu, tolongla jgn condemn orang. Tanya diri sendiri adekah kita berkekuatan utk tegur orang tuh? Tak tegur pun, at least bagi info. InsyaAllah doesn't make any harm.

3. Jual produk sendiri
Ok berbalik pada produk sendiri nih. Apabila kita sedar bahawa makin banyak barangan yg tidak dibuat oleh orang Islam, maka sudah tiba masanya ummat Islam bersama2 beramai2 memikirkan cara utk membantu agenda ekonomi ummat Islam. Bantu produk2 Islam, hasilkan produk2 sendiri yg Islamik dan diyakini halalnya. Sprt ubat gigi, skarang dah ade alterntif ubat gigi mu'min, gunakanlah sebab ubat gigi tersebut buatan orang Islam. Kalau orang Islam sendiri dok sibuk nak beli colgate ngan darlie lagi, mmg lambat lagi la ekonomi ummat Islam nak bekembang.


In future, bolehla hasilkan produk2 Islamic yg lain dan ummat Islam kena la be supportive of our own product. Ini kerana dengan proses produk Islam la ia akan diharapkan dapat memberikan kesucian dlm aspek pengendalian makanan dan mencapai status halal.

Bila ade produk sendiri, barulah ummat Islam dapat membantu 1 sama lain dan akhirnya boleh membantu kearah membuat other products yg Islamic. InsyaAllah

Kesimpulan
Kita mampu merubah diri sendiri. Maka jom mula dari diri sendiri. Jangan kita asek semangat boikot2...tapi tak semak diri. Jangan kalau ade isu je baru nak bising dan bersemangat tapi kita muhasabah balik produk2 ape yg kita gunakan? adekah produk2 orang Islam? adekah produk tu mempunyai tanda halal? adekah produk2 kita tu buatan tempatan? adekah diri kita particular dengan perkara2 ni? atau buat endah tak endah ke? Kalau sikap kita masih endah tak endah, buat tak peduli, maka tak usahlah kita bersemangat boikot memboikot. Seolah2 kita berkempen utk bagi orang sedar, tapi diri sendiri belum sedar lagi.

Bagi yg dah beli barangan yg perlu diboikot, takpelah. Jangan pegi campak dalam longkang plak. But lepas ni, bersama2 berusaha utk particular sket dalam pembelian produk2. Memang susah nak boikot or tak makan semua, tapi cubalah. Tak salah utk mencuba support produk Islam dan buatan tempatan daripada mengutamakan barangan2 dari luar negara..apetah lagi produk2 yg terang2an menentang Islam.

Bak kata orang PPIM, kita mesti beragenda! Maka marilah kita bijak beragenda utk masa depan yg lebih baik utk Islam.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP