Selasa, Jun 27, 2006

'Pendidikan seks', 'Mengandung' & 'Bercinta'

Salam,

Sorry dah tak update begitu lama. Ape2 pon, terima kasih kerana masih setia mengunjungi blog ini.

Berita Harian 26 Jun 2006:

Pendidikan seks tahun depan


Draf akan dibentang untuk kelulusan Kabinet


KUALA LUMPUR: Mata pelajaran mengenai perlakuan seks, onani dan cinta mungkin menjadi sebahagian daripada sukatan pelajaran di sekolah rendah dan menengah mulai tahun depan selain beberapa isu berkaitan seperti kehamilan, perkahwinan serta penyakit seksual berjangkit.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, berkata mata pelajaran terbabit mungkin akan terkandung dalam kurikulum sekolah tahun depan tetapi tidak menerangkannya secara terperinci.

Bagaimanapun, Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, ketika membentangkan garis panduan pendidikan seks penghujung tahun lalu, sudah mengenal pasti beberapa tajuk yang akan diajar.

Shahrizat berkata, kementeriannya sedang bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran bagi membuat penafsiran terperinci draf mengenai pendidikan seks di sekolah.

Bagaimanapun, beliau tidak mempunyai butiran lanjut mengenai bahagian mana draf berkenaan yang memerlukan pindaan.

“Draf ini akan dibentangkan untuk mendapat kelulusan Kabinet dalam masa terdekat dan kemungkinan besar dilaksanakan tahun depan,” katanya selepas melancarkan Kempen Keselamatan Jalan Raya Wilayah Persekutuan, di sini semalam.

Akhir tahun lalu, garis panduan mengenai pendidikan seks diumumkan, merangkumi isu kelahiran bayi, akil baligh, identiti dan perwatakan seksual, imej peribadi dan emosi.

Juga, aspek perkahwinan dan kekeluargaan yang merangkumi tanggungjawab sepanjang hayat sebagai ibu bapa manakala aspek pembangunan diri meliputi nilai kemanusiaan, hak asasi, tanggungjawab serta mengawal kemarahan.

Bahagian kesihatan dan peri laku seksual pula membicarakan amalan seks sepanjang kehidupan, kaedah mengelakkan hubungan seksual, onani, fantasi, kehamilan, kaedah pencegahan kehamilan, penyakit seksual berjangkit, HIV dan Aids.

Turut diberi penekanan ialah aspek budaya dan masyarakat berhubung isu seksual dan perundangan berkaitan, seks dan media, seks dan masyarakat serta pandangan agama mengenai seks.

____________________________________________________________

Hurm. Tataula pro n cons dia. Pastinya ade keburukan dan kebaikkan pendidikan nih. Tapi harapnya dapatla berubah masyarakat kita nih kearah kebaikkan. Memang dah makin teruk la. Sejak 2 menjak nih pon aku dilipur larakan dengan cerita2 tentang pelajar yg sekita baya aku je dah mula hamil dah. Cerita pertama dari seorang kawan yg tengah amik STPM. Budak pompuan sekelasnya dah mengandung 7 bulan gara-gara terlanjur dengan seorang senior yang kini menjual burger. Malah yg aku takleh nak terima, pompuan tuh tak rasa nyesal pulak terlanjur. Boleh bercerita pada rakan2 lain pengalamannya. Astaghfirullah. Rosak betul. Dahla pegi cari laki yg jual burger. Elok sangat la tuh. Lepastu laki tu pulak tanak bertanggungjawab. Lagi elok. Masyarakat yang sudah rosak.

Cerita kedua, kawan aku masa mrsm dlu, pompuan la. Dia kat sarawak.. Dia dok citer pasal IPT di kat sarawak tuh. RAkan sebilik isap rokok. Bilik depan minum arak. Lpastu junior plak mengandung. Siap pegi tanya ustaz cmana nak gugurkan kandungan tuh. Ini cerita-cerita yang aku dengar. ..belum yang aku tak dengar lagi. Aku percaya korang yang tengah baca ni pun belambak dah cerita-cerita macam ni.

Tapi nak katanya, memang masyarakat kita yang Islam ni terutamanya dah semakin teruk. Kalau nak cakap secara umumnya, memang semua dah teruk la. Dah terikut budaya barat. Menjadikan se*s sebagai aktiviti yang biasa dan tak rasa mendatangkan dosa sebab dok ingat keseronokkan. Kalau nak diikutkan la...mana ade 1 agama pon yang menghalalkan berzina..melainkan mereka sudah tukar2 kandungan agama mereka sendiri, men
ghalalkan ape yg haram dan mengharamkan ape yg halal.

Pendek kata, memang masyarakat kita dah semakin tidak bermaruah dan hilang rasa malu. Malu tak bertempat banyak la. Tapi bila malu bertempat..senang pulak dihilangkan. Sekarang ni kalo lalu dekat taman-taman, ade aje pasangan nak berkepit. Tak cukup dengan itu, kalo pegi mandi manda kat sungai..tepi laut..lagiiilah. Mereka-mereka ni pasti wujud di lokasi-lokasi begini. Seronok berdua-dua lagi2 bermandi bersama. Nak ikut sunnah mandi sekali..tapi tak kawin lagi. Konon nak tunjuk hebat..mandi-manda depan khalayak ramai. And God knows what they are doing masa tengah mandi bersama tuh.

Tak kawin lagi..punya la gersang sangat sampai takleh nak sabar. Semuanya dah try sebelum kawin. LEpastu bila suruh kawin..mulalah bagi alasan2 yang tidak munasabah seperti yang pernah aku tulis sebelum ini. Ditambah dengan mak bapak yang memberi izin dan laluan pada anak mereka untuk bersuka ria bersama pakwe dan makwe mereka asalkan balik sblm pukul 12 malam. Ade mak bapak yang tak kisah langsung pon. Bila anak dah mengandung..baru nak sorok muka. Kalau dah tak reti nak didik anak..takyah la nak ade anak. Itulah..keb
anyakkannya tahu nak kawin sebab nak puaskan nafsu. Okla jugak..puaskan nafsu lepas kawin...daripada tak kawin kan? Tapi tak boleh la nak fikir seronok je. Nak kawin untuk seronok. Tak kawin pon untuk seronok2. Ape bende dunia nih penuh keseronokkan? Last2 masuk neraka..SERONOK jugak ke?

Dalam dunia nih, mana ada perkara yang tak perlukan pengorbanan. Untuk mendapatkan kemanisan sesuatu perkara, kita kene banyak bekorban la. Ini bukan dalam konteks bekorban dalam percintaan. Berkorban demi awek, berkorban demi pakwe. Bukan tu semua! Berkorban disini maksudnya kene pikul tanggungjawab yang besar disamping mendapat ketenangan jiwa (hubungan suami-isteri, kasih sayang anak2..etc2). Maknanya, kepuasan nafsu tu tak diberikan dengan percuma. Kena ada 'bayaran'nya iaitu tanggungjawab sebagai suami, sebagai ketua keluarga, sebagai ayah dan sebagainya. Bukan tahu buat anak..lepastu lepaskan anak camtu je. Akhirnya, anak derhaka..baru nak nyesal.


Ni nak cakap pasa cinta pulak. Orang kita nih kalau takde bf-gf nih..mula la rasa pelik. Haritu aku balik sekola lama aku, aku roundla 1 sekolah. Masuk kelas2 junior bersalaman dengan diaorg. Dalam 25 kelas yang aku lalu, 2 daripada kelas kat sekolah aku tuh, dok tanya "abg ade awek tak?". Aduh. Cmana aku nak jawab nih? Kalau aku jawab takde..confirm diaorg akn kata "malu2 pulak..ngaku jela"...yang pada hakikatnya memang aku takde pon. Kemudian nak dipendekkan cerita, aku jawab "erm..taknak lah awek2 nih..abg terus kawin jek". Hah..semua akan ketawa bila aku cakap camni. Selamat.

Tapi masyarakat kita nih takleh nak lari dari bermakwe pakwe..berawek-balak...berbf-gf. Ahh! serabut aku pikir bende nih. Tapi terpaksa tulis jugak..memandangkan memang situasinya camni. Okeyla..nak halang 100%..kang kata aku nih ekstermis la..fundamentalis la. So..okla..aku tak kisah sangat yg dah sebulan membuat perancangan nak kawin tuh..memasang pasangan hidupnya dengan batas2 tertentu (paham ke korang ape yg aku tulis nih?). Maksud aku..kalau dah bulan depan nak kawin..korang nak mencari awek supaya dijadikan isteri..okla..bole la diterima jika difikirkan keadaan zaman skarang nih yang orang tak reti nak cari pasangan dengan keadah lain. (Personally aku tak setuju dengan cara nih...kalau nak tahu kenapa..kene tanya aku secara personal). Ape lagi kalau dari umur 14, 15..dah mula pasang pakwer dan makwe. LAGI LA AKU TAK SETUJU! Cumanya dibandingkan waktu nak kawin tuh..ianya lebih okla..daripada umur 14-15..atau even 12 dah ade pakwe. Terlalu muda. Peratusan untuk
sampai ke pasangan suami-ister sangat tipis...tak mustahil..tapi peluangnya bukan 100% terjamin. Dibandingkan dengan umur yang sudah bersedia nak kawin.

Pada pendapat aku, hubungan yang disertakan niat untuk perkahwinan adalah lebih baik. Masalahnya sekarang...kebanyakkannya hubungan zaman skarang nih..tak fikir sangat pasal kawin. Yang diaorg fikir..1. Seronok 2. Ade someone dalam hidup 3.Nak kasih sayang yang murahan. 4. (maybe) Nak cakap pasal nafsu & sewaktu dengannya. Entah ape lagi alasan yang diaorg bagi..tapi tak menjurus ke arah perkahwinan ataupun kearah kebaikkan. Oklah kalau ade pon niat nak berkahwin, tapi cara diaorg bercinta adalah cinta yang terlarang. Kaedah salah.

Aku bukannye nak menghalang bercinta nih. Takde yang salahnya bercinta..sebab cinta itu fitrah manusia. Tapi CARA bercinta..METHOD bercinta tuh..tak kena pada tempatnya. Time muda nih, berapi-api la kata i love u..miss u...sayang..darling..honey..sweetheart..entah ape lagi perkataan yg digunakan..ade yg pelik2..hubby la..baby la..teddy la..ish..geli geleman aku baca. Tapi ini hakikat. Sebelum kawin banyakla sayang2nya..lepas kawin..tengokla cmana nanti. Sama ada hilang terus, atau mungkin adela sikit2..tapi dah tak semanis dulu. And u got to be sure that this guy/gurl yang kita dok bercinta ni..akan kekal setia bersama kita sehingga ke akhir hayat. Kita tak mengharapkan penceraian kan? Penceraian akan merosakkan kasih
sayang dengan anak2..sebab tu ramai anak2 yang mak ayah bercerai..majoritinya mudah hanyut kepada perkara yang tak berapa nak best. Sorryla kalau ade yang terasa dengan statement nih..but it's true.

Oklah..amik hakikat yang nih. Mula2 berkenalan, lepastu dua2 ade perasaan, kemudian rasa nak jumpa, then jumpa selalu, dah kerap berjumpa..mula la sembang pasal perkara2 yang tak
sepatutnya, then lama2 masuk bilik/balik rumah salah seorang time mak ayah takde di rumah, then dipendekkan cerita..mengandung atau tak mengandung pun..gugurkan kandungan awal2. Okla..maybe ade yang boleh kawal diri tuh berenti di tengah2 jalan..seperti SETAKAT BERJUMPA SELALU je..which is still prohibitted in Islam. Tapi yang aku nak stresskan kat sini..bila dah sampai mengandung tuh..yang ruginya pihak mana? PEREMPUAN jugak. Laki rugi ape? Dia seronok adela. Pompuan...1. Hilang maruah diri 2. Hilang keyakinan diri...erm..dan lain2..korang boleh fikir sendiri la. Tapi tahla..zaman skarang nih dah advance jugak. Ade kaum perempuan nih tak rasa hilang maruah. Malah lebih yakin pulak dengan diri sendiri bila dah terlibat dalam perakara2 camni. Tah aku..tak paham.

Allah bagi akal untuk manusia supaya berfikir..tapi nak jadi haiwan jugak..tanak guna akal. Pendek kata. Jagalah diri anda baik2. Dunia nih penuh dengan keseronokkan je kalau asyik hanyut dengan perkara2 dunia. Tapi kalau amik dunia dan akhirat..insyaAllah kita akan tahu ape yg kita sepatutnya buat dan tak sepatutnya buat. Kita semua dah belajar pasal mati, syurga neraka..so..guna la otak untuk fikir. Jangan dok buat bende yang merugikan kita di akhirat untuk selama2nya. Rasulullah kata siapa yang ingat mati..dialah orang yang bijak. So..baik ingat mati..nanti kita tahu ape tindakan kita. Orang yang ingat mati..pasti tak berzina dan melakukan perkara2 terlarang. Andai kalu mati time tengah dakap pakwe/makwe..tak ke rugi? NAk taubat kat mana? kubur??

So think about it!

5 komentar:

hambaMu 1:09 PTG  

hurm..one thing yang aku lupa nak sebut...actually pendidikan seks nih..macam lebih menggalakkan lagi je kearah perbuatan itu sendiri. Walaupun pada dasarnya ia mengajar supaya jangan terlibatkan diri dalam perkara2 tersebut..tapi muda mudi skarang nih nak tahan cmana bila media, VCD lucah, majalah2 hiburan, buku2 yang saiz mastika tuh, dok cakap pasal bende2 camni? Cmana la nak tahan nafsu kalo ade bende2 camni?

Sebut pasal majalah nih, tengok saja majalah2 yang dipasarkan. Even surat khabar jawi tuh..ape nama tah..dok tayang gamba pompuan sebagai pelaris. Ape kes? Entahlah..korang rasa cmana?

Tanpa Nama 11:46 PTG  

btul tuh~ stuju sesgt.... dengan adanya pendidikan ni memungkinkan derang rasa nak praktik plak... stakat blaja science and bio skang pun otak derang dah jadi kuning... ntah lah...

Tanpa Nama 1:08 PG  

really hope bnde2 nie xjadik kt aku..nauzubillah..!!slagi dpt kupertahankn..insyaALLAH.xtau la pulak kes2 cmnie dh teruk sgt coz aku takde la exposed dgn hebatnye regarding dis matter..alhamdulillah aku rs sbb since form 1 aku kt boarding school yg org2nye sumenye baik2 belaka..aku rasela..klo kwn aku sndiri yg jadik cmtu..cmfm t'kejut giler..hrp aku dpt bwk dri kt u nnt yg tggl x brp hari jer lagi nk masuk..huhu..

hambaMu 11:38 PTG  

adeh..ramainye anonymous. takpelah. Skurang2nya ade pembaca. Aku dlu pon cam anonymous ke2 tuh..sebab dok ngan suasana yang baik2 nih..tatau cmana perangai sebenar masyarakat luar. Bila dah kuar dari sekolah..hidup dalam masyarakat, bergaul dengan orang..baru kita sedar bende nih memang realiti..bukan hanya diceritakan dalam buku2 dan internet sahaja. Hurm. Kene kuar dari kepompong utk sedarkan masyarakat kita. Jangan sampai terlambat..

Inqilaab 1:59 PTG  

yang lagi teruk, siap bleh bincang-bincang lagi nak anak berapa, nak namakan anak apa... sedangkan rancangan nak kawen 7,8 tahun lagi.. malu! malu! malu seh! haru biru masyarakat...

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP