Isnin, Disember 07, 2009

Pengetua termuda di dunia! A good inspiration story

Salam,

Just got this story. Reported at BBC News about last month or two. Here's the link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/8299780.stm


Ringkas cerita, nama pengetua ni Babar Ali (a muslim from india) dan dia berumur 16 tahun. Pagi dia akan pergi ke sekolah kerajaan yg kos pengajiannya free (lebih kurang 10km dari kampung dia) utk menghadiri kelas pengajian biasa dia. Kos yg perlu dikeluarkan oleh keluarga Babar Ali utk ke sekolah kerajaan tersebut adalah 1,800 rupee atau RM131.70 SETAHUN!..diulangi..SETAHUN. (ada antara kita dulu pernah sekolah Al-Amin, Hira', Hidayah..ni mungkin yuran bulanan kita) Kos ini hanyalah utk beli baju seragam sekolah, buku sekolah dan tambang naik Auto-Rickshaw yg biasa korang tengok dalam movie2 india/hindustan tu lah.

Lepas habis sekolah dalam jam 4 ptg, Babar Ali ni akan balik dan bunyikan loceng di rumah dia..dan semua budak2 kampung dia yang miskin & tak berkemampuan akan membanjiri halaman rumah dia.

Amazingly, bilangan budak2 yg datang utk belajar dengan Babar Ali ni seramai 800!! Mereka semua diajar apa yang telah Babar Ali ni dpt daripada sekolah yg dia telah hadir pada awal pagi tadi dengan percuma. Malah sekolah yg dia set-up ini diiktiraf oleh pihak berkuasa di kawasannya. Skarang sekolah itu dibantu oleh 10 orang tenaga pengajar.

I think we can learn much from this story. Pengorbanan, menyampaikan tanpa berkira, kesedaran mendidik dan pendidikan di usia yg begitu muda, keikhlasan membantu,..agak2nya adik2 kita umur 16 tahun di Malaysia ni mcm mana pemikiran mereka??

Wassalam

p/s: teringat adik2 SMK T.Kudin yg f4..sebaya ngan Babar Ali ni..

Allah tarik sebentar nikmat jari..

Bismillah..

Jumaat lepas..semasa nak ke restoren bersama kawan dan 2 pasangan pakcik makcik yg saya kenali, saya telah dengan cuainya tersepit ibu jari KANAN saya sendiri di pintu kereta pakcik makcik ini. Menyebabkan saya hampir pitam.

Begitulah Allah menguji hamba2Nya dan menarik sebentar nikmat ibu jari ni. Tapi ada juga yg beri kata semangat "belum kena panah lagi mcm para sahabat dulu yg pergi berjuang di medan jihad kan?". Fuh..menusuk sungguh tazkirah dari makcik2 yg saya temui semasa program weekend baru ni.

Terima kasih semua kerana mendoakan. Saya tak mahu upload gambar ibu jari saya sendiri buat masa ini di sini.

Sekian..

p/s: sedang belajar mcm mana nak menggunakan tangan kanan tanpa ibu kepada jari2 yg lain..asalnya jari2 ni ada ibu..skarang ibu dah cedera pula buat sementara

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP